fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLanac snabdijevanja nije ugrožen

Lanac snabdijevanja nije ugrožen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trgovci kontinuirano i efikasno ispunjavaju svoju misiju snabdijevanja crnogorskog tržišta, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da lanac snabdijevanja nije ugrožen, iako inflatorna kretanja uzorokovana ratom u Ukrajini utiču na sve.

Na sjednici Odbora udruženja trgovine PKCG ocijenjeno je da brašno kao artikal zahtijeva poseban tretman i da je neophodno uložiti dodatni napor da se obezbijedi nesmetana nabavka.

U fokusu sjednice su bile mjere i aktivnosti na tržištu u svjetlu globalnih poremećaja zbog pomenute krize.

Odbor je pozvao na što skorije formiranje nove crnogorske Vlade, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine.

Država, kako je poručeno, mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima.

“Nestabilnost i rast cijena su očekivani za naredni period. Globalno postoji jaz u snabdijevanju i zadovoljavanju tražnje, jer mnogi žele da imaju zalihe, što može da podigne međunarodne cijene hrane i za 20 procenata iznad već povišenih nivoa. Evidentan je rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, a poseban negativni efekat će imati značajno povećanje cijena naftnih derivata, što će se preliti na cijene svih finalnih proizvoda”, saopšteno je iz PKCG.

Upućen je apel da se iznađu alternativna tržišta za snabdijevanje artiklima koji u budućnosti mogu postati deficitarni.

Trgovci smatraju da najavljeno ograničavanje cijena pojedinih proizvoda treba da bude praćeno konsultacijama Vlade sa sektorom trgovine i adekvatnim subvencijama koje će pokriti razlike između tržišnih i limitiranih cijena.

“Neophodno je da se i dalje baštine vrijednosti tržišne ekonomije i razvija instictucionalni okvir, koji će doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti privrede. Čula se i ocjena da je nedovoljno samo umanjiti porez na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice, već je to neophodno učiniti i za druge prehrambene artikle, između ostalog i na hranu za bebe”, dodaje se u saopštenju.

Kako bi Crna Gora bila što manje zavisna od poremećaja na stranim tržištima, potrebno je razvijati domaću proizvodnju.

Odbor trgovine se pridružuje građevinarima u inicijativi da se iznađu mogućnosti kako bi se cijene u javnim nabavkama prilagođavale inflatornim promjenama na tržištu.

Iz PKCG su upozorili da brojni privrednici imaju ogromne gubitke, jer su obavezni da isporučuju robu po cijenama definisanim u tenderima, koje su u međuvremenu značajno porasle na tržištu.

Trgovci su pozvali nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza, prireza, taksi i naknada, te olakšaju uslove za pribavljanje dozvola i uklanjanje biznis barijera. To bi doprinijelo boljoj cirkulaciji proizvoda, što je u inreresu svih.

Na sjednici je opet razmotrena i podržana inicijativa o ukidanju neradne nedjelje, makar tokom perioda jun-septembar, odnosno ljetnje turističke sezone, ili da se omogući privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedjeljom u jednoj smjeni do 15 sati.

“Privrednici su pozvali na ukidanje obaveze deklarisanja proizvoda na Brajevom pismu, ukazujući da je, iako je bila predviđena samo za šampone i deterdžente veće od pola litra, proširena na veliki broj proizvoda”, dodali su iz PKCG.

Oni su upozorili da primjena Pravilnika koji to pitanje uređuje nije isplativa, a u mnogim kompanijama nije ni moguća.

Na sjednici je prezentovana Informacija o poslovanju sektora trgovine, te usvojeni prošlogodišnji izvještaj o radu Odbora, kao i program za ovu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije