fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKulturni turizam šansa za razvoj jadransko-jonske regije

Kulturni turizam šansa za razvoj jadransko-jonske regije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženo regionalno djelovanje država koje dijele geografski prostor, istoriju i kulturu veoma je važan segment za razvoj svake turističke destinacije u jadransko-jonskoj regiji, saopštila je direktorica Direktorata za konkurentnost i investicije u turizmu, Olivera Brajović.

„Jedan od zajedničkih prioriteta zemalja regije je bogato kulturno nasljeđe i njegova održiva valorizacija kroz stavljanje u funkciju turizma“, rekla je Brajović na otvaranju okruglog stola pod nazivom Turizam i kultura.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je događaj održan pod okriljem predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom, u saradnji tog i Ministarstva kulture.

Brajović je navela da analize pokazuju da je kultura veoma značajan faktor pri odabiru destinacije za odmor. Prema podacima Svjetske turističke organizacije 37 odsto svih međunarodnih putovanja uključuje neki oblik kulturnog turizma.

Ona je dodala da razvoj kulturnog turizma utiče na podizanje kvaliteta cjelokupnog turističkog proizvoda, privlačenje visokoplatežnih turista, produženje sezone i unaprjeđenje imidža destinacije.

Na skupu je ocijenjeno da kulturni turizam privlači veliki broj gostiju, ali da je potrebno raditi na promociji, kao i edukaciji lokalnog stanovništva i turističkih djelatnika.

Iz Ministarstva su kazali da su u okviru okruglog stola održana dva panela, tokom kojih je ukazano na važnst kulturnog turizma. Na panelu pod nazivom Međuzavisnost turizma i kulture u Jadransko-jonskoj regiji učesnici su govorili o programu razvoja kulturnog turizma, uticaju digitalnih tehnologija, kao i o modelima interpretacije nasljeđa duž kulturnih i turističkih ruta.

„Bilo je riječi i o socio-ekonomskom uticaju kulturnog turizma na lokalne zajednice i unaprjeđenju turističke statistike u oblasti kulturnog turizma na regionalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Na drugom panelu pod nazivom Kulturni turizam s aspekta UNESCO svjetske baštine predstavljena je studija slučaja Stećci – srednjevjekovni nadgrobni spomenici.

„Ovo je slučaj regionalne saradnje tri države, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koje su zajedno uvrstile stećke, srednjevjekovne nadgrobne spomenike na listu UNESCO svjetske baštine“, zaključuje se u saopštenju.

Na događaju je zaključeno da kulturni turizam predstavlja veliku razvojnu šansu Crne Gore i država Jadransko-jonske regije, kao i da je u narednom periodu neophodno posvetiti pažnju projektima kojima je cilj turistička valorizacija kulturnih dobara, uz vođenje računa o zaštiti kulturne baštine.

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...