fbpx
NaslovnicalinkKreditna linija za fotonaponske panele za privredu i poljoprivredu

Kreditna linija za fotonaponske panele za privredu i poljoprivredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) počinje sa realizacijom novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori, koji se odnosi na fotonaponske panele za privredu i poljoprivredu.

Iz IRF-a su kazali da će se Program sprovoditi u saradnji sa Eko fondom i uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori.

„Namjena ovog programa podrške je finansiranje realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije“, rekli su iz IRF-a.

U okviru Programa raspoloživa su bespovratna podsticajna sredstva (subvencija/grant) od Eko fonda, ukoliko krajnji korisnik ostvari to pravo u skladu sa uslovima Programa odnosno javnog konkursa koji realizuje Eko fond.

Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu te kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri hiljade EUR do maksimalno 400 hiljada EUR, po kamatnoj stopi od tri odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do deset godina uključujući grejs period do godinu.

„Važnost implementacije ovog Programa podrške koji realizuje IRF ogleda se u pravcu podsticanja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori“, objasnili su iz IRF-a.

U IRF očekuju da će Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori u sinergiji sa subvencijama Eko fonda, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u tom programu s novim idejama i rješenjima.

„Ovaj i slični programi doprinijeće postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja“, dodali su iz IRF-a.

Konkretni uslove Programa podrške razvoju zelenih poslova IRF-a, mogu se preuzeti sa linka https://www.irfcg.me/me/2015-01-13-12-25-48/program-podrske-razvoju-zelenih-poslova-u-crnoj-gori-fotonaponski-paneli-za-privredu-i-poljoprivredu.html

Sadržaj javnog konkursa koji realizuje Eko fond može se preuzeti sa linka https://www.eko-fond.me/me/javni-konkursi/javni-pozivi/

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije

Za 24 sata 21 saobraćajna nezgoda, poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodila se 21 saobraćajna...

Real na fajnl-foru