fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrajnji rok za izgradnju luke sredina 2022. godine

Krajnji rok za izgradnju luke sredina 2022. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krajnji rok za izgradnju luke Virpazar, čija realizacija će doprinijeti valorizaciji ekonomskih, privrednih i turističkih resursa Skadarskog jezera, je jun 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Ministarstvu su u Programu IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora, a u sklopu projekta koji se odnosi na te tri države u dijelu multi modalna transportna povezanost, odobrena sredstva od 2,44 miliona EUR.

“Od toga je 85 odsto IPA kontribucija, dok je 366 hiljada EUR nacionalno kofinansiranje i namijenjeno je za izgradnju luke Virpazar. Potpisivanje ugovora o subvenciji očekuje se u najskorije vrijeme”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Ministarstvu je tim povodom održan sastanak radne grupe koju čine predstavnici Uprave pomorske sigurnosti, direktorata za pomorsku privredu, pomorski saobraćaj, međunarodnu saradnju i EU fondove, kao i Opštine Bar, u cilju pripremnih aktivnosti za realizaciju projekta izgradnje luke Virpazar.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za evropske integracije.

Predstavnica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove i projektni menadžer, Danijela Kapa, istakla je značaj izgradnje luke Virpazar čija realizacija će doprinijeti valorizaciji ekonomskih, privrednih i turističkih resursa Skadarskog jezera.

Ona je podsjetila da je u Skadru, 3.jula prošle godine, potpisan sporazum između crnogorske Vlade i Savjeta ministara Albanije, o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla, za međunarodni drumski i jezerski i putnički saobraćaj.

Najčitanije