fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonjević: Žugić da podnese ostavku

Konjević: Žugić da podnese ostavku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, trebalo bi da podnese ostavku zbog naplate kamate na odložene kredite, jer nije momenat za ekstra profit bankarskog sektora, već za solidarnost sa narodom, smatra zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević.

“Bankarski sektor je zaradio desetine miliona profita u prošloj godini pa bi, kao najprofitabilniji sektor, trebalo da ima više osjećaja za trenutak, snoseći i sam makar dio tereta krize, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje”, naveo je Konjević u saopštenju.

On je kazao da Žugić bankarima dozvoljava da i u toj situaciji “namaknu” koju kamatu više, umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti i odreknu se dijela svog budućeg profita.

“Zato, baš radi ‘odgovornosti i solidarnosti’ – guverner Žugić treba da podnese ostavku, a gospoda bankari da shvate da nije momenat za ekstra profit, već za solidarnost sa narodom”, ocijenio je Konjević.

On je kazao da Žugić, kada god se pojavi u nekim izazovnim situacijama, obično obmane javnost.

“Tako je samo prije koji dan slavodobitno obećao da u narednih 90 dana neće biti ‘dodatnog naplaćivanja kamata’ i to predstavio kao jednu od ključnih mjera u uslovima nastale krize. Naknadno smo saznali da od toga nema ništa i da će se kamata itekako obračunati tokom takozvanog moratorijuma i naplatiti kroz uvećane anuitete u periodu nakon tri mjeseca”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, kada neko desetine hiljada građana u takvoj situaciji obmane u svakom društvu to bi značilo samo jedno – Žugić treba da ode.

“Ako ovih dana tražimo od građana odgovornost i poštovanje naredbi, valjda bi odgovornost Žugića morala da bude veća i za primjer. Sada je svima jasno da će ovaj poduhvat Žugića i bankara u stvari koštati građane više nego što bi ih koštalo u redovnim okolnostima. Od gromoglasno najavljene mjere ispada da je skoro bolje da je Žugić nije ni predlagao”, smatra Konjević.

On je naveo da je posebna tema odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima i društvom koje se suočava sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

“Bankarima je izgleda malo što građanima naplaćuju najveće kamate u regionu, što ne postoji transakcija koju ‘papreno’ ne naplate uključujući i one interne gdje nemaju nikakve troškove. Zaboravili su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi morali da pomognu onima koji zbog ove krizne situacije ne mogu da rade pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze”, zaključio je Konjević.

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...