fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKoncesioni model nanio ogromnu štetu budžetu i šumama

Koncesioni model nanio ogromnu štetu budžetu i šumama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Koncesioni model korišćenja šuma koji dugi niz godina postoji u Crnoj Gori, a koji nije prepoznat od struke u Evropi, nanio je ogromnu štetu budžetu i šumama, saopšteno je na sastanku predstavnika Uprave za šume i Agencije za investicije.

„Reorganizacija ovog modela i uspostavljanje zakonite i neprivilegovane dostupnosti sirovine po tržišnim cijenima jedan su od osnovnih preduslova za privlačenje kredibilnih stranih investitora koji bi se bavili finalnom proizvodnjom“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Vršioci dužnosti direktora Agencije i Uprave, Mladen Grgić i Srđan Pejović, razgovarali su o pravcima razvoja drvne industrije u Crnoj Gori i potencijalima koje država može da ponudi zainteresovanim investitorima.

Na sastanku je saopšteno da je Agencija partner Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Upravi, kako bi zajedničkim naporima kreirali povoljan i transparentan ambijent za investicije u sektor drvoprerade, a zatim privukli investitora koji bi omogućio transfer tehnologija i znanja kao podsticajnih faktora za razvoj polufinalnih i finalnih proizvoda u Crnoj Gori.

Na sastanku su predstavljene i mogućnosti saradnje dvije institucije u oblasti realizacije projekata javno-privatnog partnerstva, kao modela dugoročne saradnje javnog i privatnog sektora koji se sve više primijenjuje u Evropi.

„Agencija ostaje otvorena za svu neophodnu pomoć i saradnju sa Pejovićem u njegovim naporima da očuva i unaprijedi šumsko bogatstvo Crne Gore i da šumske resurse na zakonit, transparentan i nediskriminatoran način stavi u funkciju ekonomskog razvoja države“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...