fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKina spustila cijene nafte prema 96 USD

Kina spustila cijene nafte prema 96 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 96 USD zbog pooštrenih mjera suzbijanja covida 19 u Kini koje potpiruju zabrinutost za potražnju u vodećoj svjetskoj uvoznici.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 87 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 96,06 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 USD nižoj cijeni, od 88,06 USD.

Trgovci su se fokusirali na odluku kineskih gradova o uvođenju strožih mjera suzbijanja covida 19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti, prenosi Hina.

Kina je u četvrtak registrovala 1,51 hiljadu novih slučajeva zaraze, prema zvaničnim podacima, u poređenju sa 1,26 hiljada dan ranije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će rast kineske ekonomije usporiti u ovoj godini na samo 3,2 odsto, s 8,1 odsto u prošloj. U aprilu je međunarodni zajmodavac Kini u ovoj godini prognozirao 4,4-postotni rast.

“Teško je argumentirano predviđati oporavak nabavke sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvjesnost koju stvara njena politika nulte tolerancije prema covidu”, rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Značajniji pad cijena zakočio je oporavak američke ekonomije u periodu od jula do septembra, nakon dva tromjesečja pada aktivnosti, sugerišući otpornost najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjio 0,1 odsto. U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost je pala 0,4 odsto.

I njemačka ekonomija je porasla u trećem tromjesečju, 0,3 odsto u odnosu na period od aprila do juna kada je aktivnost uvećana samo 0,1 odsto, Najveća evropska ekonomija za sada se uspijeva oduprijeti recesiji, uprkos visokoj inflaciji i zabrinutosti za snabdijevanje energijom.

Podršku cijenama pruža i zabrinutost za snabdijevanjem uoči stupanja na snagu embarga na rusku naftu u EU.

“Tržište je i dalje oprezno zbog približavanja roka za obustavu evropskih kupovina ruske sirove nafte 5. decembra kada na snagu stupaju sankcije”, napisali su u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupio 1,41 USD, na 94,73 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije