fbpx
NaslovnicaGlavna vijestJoš rano za procjenu stvarne štete

Još rano za procjenu stvarne štete

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski bankarski sistem je, potpomognut mjerama za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa, uspio da adekvatno odgovori na vanredne okolnosti, ali je još rano za procjenu stvarne štete, saopštio je glavni izvršni direktor Addiko banke, Christoph Schoen.

On smatra da je prerano za procjenu stvarne štete za cjelokupnu industriju, budući da krizni period još traje.

„Mjere ekonomske pomoći, koliko su dobre i potrebne, odgađaju stvarni uticaj na građane, a time i na bankarski sektor. Pored toga, sektor trenutno sprovodi pregled kvaliteta aktive (Asset quality review – AQR) zasnovan na standardima Evropske centralne banke (ECB), a mi smo usred perioda konsolidacije unutar bankarskog sektora“, rekao je Schoen u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da je u pitanju izazovan period za finansijsku industriju.

Brzina oporavka bankarskih operacija će, prema riječima Schoena, značajno zavisiti od dinamike vraćanja u redovan ritam poslovanja, što će umnogome zavisiti od predstojeće turističke sezone i brzine oporavka privrede globalno.

„U tom kontekstu, moramo imati na umu da zavisimo od razvoja događaja na međunarodnom planu. Imajući u vidu da su intenzitet i trajanje pandemije, kao i krajnje posljedice još neizvjesni, neminovno je dalje prilagođavanje, kako na mikro, tako i na makro nivou“, poručio je Schoen.

On smatra da je pred bankarskim sektorom još jedna izazovna godina, koja bi u pozitivnom smislu trebalo da bude i početak oporavka privrede i bankarskog sistema.

Schoen je kazao da su pravovremeno usvajanje ekonomskih mjera pomoći i njihova implementacija ublažili negativne posljedice pandemije i time doprinijeli očuvanju radnih mjesta i stvaranju pretpostavki za brži oporavak ekonomije i standarda građana, barem za sada.

„I pored brojnih izazova tokom krize, najgora predviđanja za crnogorski ekonomski sistem su se, ipak, uspjela izbjeći“, poručio je Schoen.

On je podsjetio da je pandemija uticala na rad svih banaka, pa tako i na Addiko.

Pandemija je, prema riječima Schoena, usporila redovno poslovanje Addiko banke, što se ogleda u sporijem rastu kreditnog portfolija i značajnom smanjenju nivoa depozita prethodne godine.

„U vanrednim okolnostima, kao što je zdravstvena i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, ovakve reperkusije su očekivane, da ne kažem neizbježne. Ono što nas svakako čini ponosnima je koliko je brzo i profesionalno Addiko tim reagovao na krizu i sve što smo pokazali do sada u ovim vanrednim okolnostima“, rekao je Schoen.

On je dodao da su zahvalni zaposlenima na izuzetnoj odgovornosti i profesionalnosti u izazovnim vremenima.

Addiko banka je, kako je kazao Schoen, uspjela da zadrži sve zaposlene i nije smanjivala plate.

„Uprkos pandemiji, prošlogodišnji rezultat bio je najbolji od postojanja Addiko banke i mi kontinuirano radimo na tome da nastavimo u tom smjeru. Ipak, kriza je uticala na poslovanje, posebno usporivši rast kreditnog portfolija, sve zahvaljujući našem proaktivnom upravljanju rizicima, tako da u određenoj mjeri to se mora odraziti i na ukupni rezultat“, saopštio je Schoen.

On je dodao da će pojedinosti biti dostupne nakon objavljivanja zvaničnih rezultata.

„Addiko banka se u svojoj poslovnoj strategiji fokusira na jednostavno bankarstvo usmjereno na građane i mala i srednja preduzeća, pa ćemo tako i nastaviti i dati najveći mogući doprinos u tom segmentu i u narednom periodu. Kao i svi privredni subjekti i mi se prilagođavamo novonastalim okolnostima“, poručio je Schoen.

On je naveo da je banka uspjela da sačuva likvidnost, kao važnu komponentu poslovanja, i da sada intenzivno radi na dizajniranju ponude i razvijanju kanala kroz koje se mogu plasirati novi proizvodi i usluge, ne oslanjajući se pri tom isključivo na tradicionalne kanale prodaje, već na inovacije i ono što predstavlja budućnost bankarskog sistema.

Addiko banka je u prethodnom periodu napravila velike digitalne iskorake i učinila da osnovne bankarske usluge u Crnoj Gori budu praktičnije, direktnije i efikasnije.

„Kraj godine smo, i pored svih izazova, obilježili još jednom inovacijom na tržištu – podizanje kredita putem mobilnog telefona, bez ijednog odlaska u banku. To je pogotovo važno u uslovima pandemije, kada se trudimo da našim klijentima omogućimo sigurnost i jednostavnost u realizaciji bankarskih usluga i obezbijedimo beskontaktno vođenje njihovih ličnih finansija“, sapštio je Schoen.

On je dodao da je banka u završnoj fazi lansiranja nove savremene platforme, od koje se očekuje da će dovesti do značajnog ubrzanja digitalnih procesa u vezi sa odobravanjem kredita za SME klijente.

„Zahvaljujući tome, naši klijenti imaju mogućnost da još jednostavnije dođu do pozajmice, i to u roku od svega dva radna dana“, objasnio je Schoen.

U planu je i transformacija Addiko mreže ekspozitura, koja će javnosti biti predstavljena početkom aprila.

„Za sada možemo reći da se radi o novom, modernom konceptu načina poslovanja, kojim ćemo pored unapređenja kanala prodaje, pružiti i izvrsnost u pružanju bankarskih usluga i omogućiti njihovu bolju dostupnost klijentima širom Crne Gore“, poručio je Schoen.

On je podsjetio da je Addiko banka dala obećanje pružanja jednostavnog i direktnog bankarstva, i da ona živi u skladu sa tim obećanjem i na isti način nastavlja ulogu vodećeg inovatora kada je riječ o novim digitalnim uslugama i u ovoj godini.

„U stalnom traganju za inovativnim rješenjima, težimo da svojim korisnicima prvi na tržištu donosimo novitete u bankarskim uslugama, koji im olakšavaju život i rad. Mislim da je mKredit Addiko banke otvorio novo poglavlje u digitalnoj transformaciji bankarske industrije u Crnoj Gori“, kazao je Schoen.

On je dodao da Addiko banka sada klijentima može „stati na dlan“, jer sve što je potrebno klijenti mogu da realizuju kroz jednu aplikaciju na mobilnom telefonu.

„Setom svojih digitalnih usluga smanjili smo i gotovo izbacili potrebu da se za svaku promjenu, proizvod ili uslugu čeka u redovima ekspoziture. Tokom pandemije smo svi uvidjeli prednosti digitalnog bankarstva – sve je komfornije, jednostavnije i brže. Uvjeren sam da je ovo prekretnica u načinu poslovanja i razmišljanja klijenata, tako da je na bankarskom sistemu da ovaj momentum iskoristi za dodatno unapređenje digitalnih proizvoda i usluga“, rekeo je Schoen.

On smatra da je značajna karika u tome i uloga regulatora, koji kroz izmjenu regulative treba da omogući da servisi koji su odavno standard u razvijenim zemljama postanu dostupni i u Crnoj Gori.

„Smanjenje gotovine u opticaju smanjuje i količinu sive ekonomije, pa vidim da je to u interesu svih, ne samo bankarskog sistema“, zaključio je Schoen.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...