fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za konsultacije povodom izrade PER-a

Javni poziv za konsultacije povodom izrade PER-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2026. godine i pozvalo sve zainteresovane da do 15. novembra dostave predloge i sugestije.

Programom rada Vlade za ovu godinu predviđena je izrada PER-a za period od naredne do 2026. godine, a predlozi i sugestije se mogu dostavljati na mejl [email protected].

PER za Crnu Goru predstavlja najznačajniji nacionalni strateški dokument u kontekstu ekonomskog dijaloga Crne Gore sa Evropskom komisijom (EK) i članicama Evropske unije (EU).

„PER je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period i osnovu za ekonomski dijalog sa EK u procesu EU integracija. Na taj način Vlada kroz PER ima zadatak da mjere ekonomske politike gradi na ključnim razvojnim prioritetima definisanim najvažnijim strateškim dokumentima, kao i preporukama EK“, naveli su iz Ministarstva.

Crna Gora učestvuje u pripremi PER-a počev od 2015. godine.

EK je u julu pozvala Crnu Goru da izradi PER slanjem smjernica za izradu dokumenta.

Smjernice sadrže detaljne instrukcije o sadržini i strukturi dokumenta, metodologiji njegove izrade, koordinaciji, rokovima, načinu komunikacije i broju strana koje dokument treba da sadrži.

Dokument se sastoji iz tri ključna poglavlja – makroekonomski i fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama.

„Makroekonomski okvir sadrži srednjoročne makroekonomske projekcije – bruto domaći proizvod (BDP), inflacija, platni bilans. Poglavlje o fiskalnom okviru zasniva se na srednjoročnom fiskalnom okviru i budžetskim planovima za tri godine. U odnosu na prošlu godinu, novim smjernicama je analiza strukturnih reformi podijeljena u tri oblasti, umjesto dosadašnjih 13, i za svaku od tri oblasti treba identifikovati najviše dvije prioritetne strukturne reforme, što ih ukupno može biti šest, umjesto dosadašnjih 20“, objasnili su iz Ministarstva.

Navedene oblasti su konkurentnost, održivost i otpornost i ljudski kapital i socijalne politike.

„Kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa EK i članicama EU, a u vezi sa pripremom ovog važnog dokumenta, nalazimo veoma značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima privatnog sektora, civilnog društva, NVO sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave, građana i ostalog dijela civilnog društva“, dodali su iz Ministarstva.

Tematika obuhvaćena PER-om za period od naredne do 2026. godina biće predmet širokog konsultativnog procesa sa najvažnijim zainteresovanim stranama u društvu, već u početnoj fazi izrade dokumenta.

Iz Ministarstva su najavili da će u srijedu biti organizovan okrugli sto sa zainteresovanim stranama, u hotelu Ramada.

„Takođe, konstatujemo da proces pripreme ovog dokumenta nije započet pravovremeno, jun/jul ove godine, pa time ni konsultacije sa zainteresovanim stranama nijesu održane u septembru, kako je uobičajena praksa. Zato molimo za razumijevanje zbog kratkih zadatih rokova“, rekli su iz Ministarstva.

Aktivnosti koje se odnose na pripremu PER-a će u radu ministarstava i Vlade imati poseban prioritet, kako bi rokovi prema EK biti ispoštovani.

Proces izrade PER-a podržan je kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, koji podržava Ministarstvo finansija Slovačke, a sprovode crnogorski resor finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Više detalja i prilozi dokumenata mogu se pogledati na sajtu Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije