fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJak dolar spustio cijene nafte prema 72 USD

Jak dolar spustio cijene nafte prema 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 USD, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije nego što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,22 USD. U sličnom je iznosu smanjena je cijena nafte i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 70,2 USD, prenosi SEEbiz.

U srijedu je cijena barela dostigla u Londonu najviši nivo od aprila 2019. godine, ali i od oktobra 2018. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon što je Fed signalizirao da će početi da podiže ključne kamatne stope 2023. godine.

Iz Feda su poručili i da su počeli razgovarati o smanjivanju vrijednosti programa kupovine obveznica.

Signaliziranje zaokreta u američkoj monetarnoj politici, koja je do sada bila usmjerena na niske troškove zaduživanja i podršku likvidnosti, podstaklo je jačanje dolara. To smanjuje kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Najava podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u prigušila je i izglede ekonomskog rasta u nešto dužoj perspektivi, što će u konačnom zakočiti i potražnju za naftom, smatra ekonomista Westpaca, Justin Smirk.

Kratkoročni izgledi potražnje su dobri s obzirom na ublažavanje pandemijskih ograničenja i oporavak drumskih i vazdušnih putovanja, dodao je Smirk.

Naftna tržišta pritisao je i podatak iz Velike Britanije o 11 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom tokom 24 sata, najviše od 19. februara. Dan ranije zabilježeno je devet hiljada novih slučajeva.

Raspoloženje na tržištu nafte prigušila je i ocjena glavnog iranskog pregovarača da su pregovori Teherana i Vašingtona o oživljavanju sporazuma o iranskom naftnom programu bliže sporazumu otkada su dvije strane počele razgovarati.

Dogovor bi mogao utrti put ukidanju blokade iranskog izvoza nafte, što će značiti veću ponudu na tržištima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 72,29 USD, što znači da je pala 87 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...