fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJači dolar i očekivanja većeg snabdijevanja spustili cijene

Jači dolar i očekivanja većeg snabdijevanja spustili cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 USD, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene podstaći vodeće proizvođače da povećaju snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 99 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,89 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,27 USD nižoj cijeni, od 62,26 USD, preosi SEEbiz.

Teg cijenama bio je jači dolar, koji podrazumijeva skuplju naftu za imaoce drugih valuta, a time i slabiju potražnju.

Cijene je zaustavio i talas dobitonosnih prodaja, podstaknut izrazitijim skokom cijena u februaru zbog poremećaja u proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i optimizma koji je udahnulo vakcinisanje protiv koronavirusa.

„Cijene nafte porasle su previše i prebrzo. Londonsko tržište je iznad pretpandemijskog nivoa, a to se još ne može reći za globalnu potražnju za naftom”, rekli su analitičari PVM-a.

Iako se puno priča o smanjivanju razlike između ponude i potražnje, potražnja ni izbliza ne opravdava sadašnji nivo cijena.

Ulagači se polako okreću sljedećoj sedmici i sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, špekulišući da će više cijene nafte podstaći vodeće proizvođače da povećaju snabdijevanje.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 65,42 USD, što znači da da je porasla 1,42 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Poraz od Portugala i oproštaj od Zlatne lige

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Santo...