fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečeno sedam novčanih kazni

Izrečeno sedam novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 35 pritužbi, na osnovu kojih je izrečeno sedam novčanih kazni od 200 do 450 EUR.

Inspektori su zbog neizdavanja fiskalnih računa sa 450 EUR kaznili štand Ranka u Tržnom centru Zeta u Nikšiću, dok je kazna od 400 EUR izrečena rožajskom Montenegro Woodu zbog neprijavljenih radnika.

Inspektori su zbog neizdavanja fiskalnih računa sa 300 EUR kaznili trafiku bez naziva u Beranama, a sa po 200 EUR podgorički Caffe 95, beransku radnju Ananas i pekaru Versaj. Nerješeno pitanje vodosnabdijevanja bilo je razlog za izricanje kazne od 200 EUR podgoričkoj brzoj hrani Kruna.

Inspektori su naložili da Atlas invest, televizija Atlas i Univerzitet Mediteran otklone nepravilnosti koje se odnosi na neizmirene zarade zaposlenima. Otklanjanje utvrđenih nepravilnosti naloženo je i u slučaju Srednje stručne škole u Rožajama, prodavnice Idea u Meljinama, The private officea u Herceg Novom, frizerskog salona u Igalu i pekare Magistrala u Podgorici.

Prijava protiv podgoričkog Tabacco shopa, u vezi sa neuplaćenim porezima i doprinosima, proslijeđena je Poreskoj upravi.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu tivatske firme And, jer se ne nalazi na adresi koja je navedena u prijavi, dok su kafana bez naziva u Pljevljima i restoran Grande u Ulcinju bili zatvoreni.

Inspektori su kontrolom kantine u Portonovom i N.N. osobe iz podgoričkog naselja Vranići utvrdili da se u prijavljenim objektima ne obavlja djelatnost.

Prilikom kontrole N.N. osobe iz Rožaja, prijavljene za nelegalan rad, utvrđeno je da se radi o obavljanju manjih popravki, dok u slučaju firme Lučić marine servis iz Herceg Novog pritužba nije bila osnovana.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole frizerskog salona bez naziva, Bonelle, kafe bara Unico i butika Soho u Podgorici, Turističke organizacije Herceg Novi, hercegnovskog lokala Sim i prodavnice Kovači, benzinske pumpe Pavgord u Kotoru, Marketa MM u Pljevljima i Elektroprivrede.

Građani su se ove sedmice žalili i na rupe na putu i korišćenje resursa nacionalnog parka.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...