fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzabran novi Odbor direktora

Izabran novi Odbor direktora

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), sazvana na zahtjev Vlade, imenovala je danas novi sedmočlani Odbor direktora, koji će upravljati tom kompanijom u državnom vlasništvu.

Novi članovi Odbora direktora EPCG su Milutin Đukanović, Aleksandar Dožić, Milun Božović, Rajko Radusinović, Mirjana Čizmović, Nenad Marković i Jovan Radošević.

Nakon Skupštine održana je i konstitutivna sjednica Odbora direktora, na kojoj je Đukanović izabran za predsjednika tog tijela.

U prethodnom Odboru direktora bili su Đoko Krivokapić, kao predsjednik tog tijela, i članovi Ranko Milović, Vladan Radulović, Samir Hodžić, Srđan Spajić, Nikola Vujović i Miloš Konatar.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, saopštio je da je u toj elektroenergetskoj kompaniji u poslednje četiri godine sve rađeno u skladu sa zakonom.

„EPCG je, u toku mandata dosadašnjeg Odbora direktora, postigla najbolje rezultate u svojoj istoriji i ostvarila neto dobit od oko 100 miliona EUR. U tom periodu pokrenut je i najveći ciklus investicija od kada su napravljene elektrane“, rekao je Noveljić na vanrednoj Skupštini akcionara održanoj u Nikšiću.

Manjinski akcionar Nataša Backović je, govoreći o radu Odbora direktora, kazala da su se počev od decembra 2017. godine dešavale nezakonite radnje, koje su se odnosile na smanjenje osnovnog kapitala te državne kompanije sa oko 1,36 milijardi na oko 769,9 miliona EUR.

„Odlazeći Odbor direktora obilježila je i kupovina sopstvenih akcija iz tri paketa koje nijesu emitovane na berzi, niti su podijeljene akcionarima, kako bi trebalo da se dešava u regularnim okolnostima, već su kupovane pa poništavane, čime je pričinjena šteta kompaniji“, tvrdi Backović.

I manjinski akcionar, Vasilije Miličković, zamjerio je dosadašnjem Odboru direktora zbog otkupa sopstvenih akcija i ocijenio da je time napravljen teški kriminal prema EPCG.

Miličković je pitao kako je moguće da je prethodna Vlada „bez ijednog EUR“ otkupila 42,7 odsto akcija od italijanske kompanije A2A.

On tvrdi da je teško zloupotrebljen zakon takozvanim prisilnim otkupom akcija pljevaljskog Rudnika uglja.

„Na jednoj od Skupština akcionara izglasana je odluka o toj kupovini, uprkos tome što za taj predlog nije glasalo 99 odsto akcionara EPCG, što svijet ne pamti“, poručio je Miličković.

On je, kao propust dosadašnjeg Odbora direktora, naveo i podatak da EPCG otkupljuje od konkurencije struju po višestruko višoj cijeni od sopstvene i podsjetio da je zbog toga protiv nadležnih podnio krivične prijave.

„To je nezapamćen slučaj i zločin, da proizvođač kupuje isti proizvod od konkurencije po znatno većoj cijeni nego što je prodajna EPCG“, naveo je Miličković.

On je glasao protiv izbora novih članova Odbora direktora, jer ti ljudi, kako tvrdi, nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa EPCG.

Predstavnik Vlade, Marko Perunović, ocijenio je da je EPCG izuzetno značajna kompanija.

On je kazao da se nada da će novi Odbor direktora i menadžment raditi kao predstavnici interesa Vlade i nove politike u Crnoj Gori.

Perunović je zaključio da će svi navodi o zloupotrebama u toj nacionalnoj energetskoj kompaniji biti temeljno provjereni, s obzirom na njene mogućnosti i značaj koji ima u ekonomiji Crne Gore.

Najčitanije