fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće

Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona EUR, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Tako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da u navedeni iznos investicija, realizovanih prošle godine, nije uračunato 8,84 miliona EUR koja su operatori elektronskih komunikacija, odnosno Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel, uplatili u budžet Crne Gore kao jednokratnu naknadu za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija po osnovu nadmetanja koje je sprovela Agencija.

„Elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka. Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Oni su kazali da su operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori svjesni toga, pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju, kako su objasnili, visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast.

„Očekuju se nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija. Operatori u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u ovoj godini investiraju oko 68 miliona EUR, u narednoj preko 55 miliona, a u 2026. godini oko 48 milionaEUR“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su podsjetili da je u prethodnih deset godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, te da su u tom periodu operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori investirali preko 730 miliona EUR.

„Trend visokog nivoa investiranja posebno je prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna u pogledu investicija i u kojoj su operatori u svoje mreže investirali preko 116 miliona EUR“, kazali su iz EKIP-a.

Oni su dodali da višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori postoji stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Duguju za poreze i doprinose 52,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Opštine, njihova javna preduzeća i ustanove, ukupno za poreze i doprinose...