fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali

Indeksi stagnirali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni s obzirom na to da bi kamatne stope američke centralne banke mogle ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dow Jones i S&P 500 oslabili su neznatno na 38.892 boda, odnodno 5.202 poena. Nasdaq indeks ojačao je blago na 16.253 boda.

Na najvećoj svjetskoj berzi već se danima trguje nesigurno, jer svi posljednji podaci pokazuju da američka ekonomija stabilno raste i da je tržište rada čvrsto, prenosi Hrportfolio.

A to znači da američka centralna banka nema razloga da žuri sa smanjenjem kamatnih stopa, što većina zvaničnika Federalnih rezervi (Fed) ovih dana i poručuje.

Ipak, splasnuli su izgledi da će Fed smanjiti kamate na sjednici u junu.

„Wall Street se prilagođava tezi da bi Fed mogao biti sporiji sa smanjenjem kamata nego što se očekivalo. Čini se da bi to smanjenje moglo uslijediti u julu, a ne junu”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

No, to će zavisiti od daljih ekonomskih pokazatelja, najviše od inflacije.

Stoga će ove sedmice u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu. Procjenjuje se da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, blago skliznula na 3,7 odsto, s 3,8 odsto mjesec ranije.

To je i dalje značajno iznad planirane vrijednosti Fed-a od oko dva odsto.

Ulagači su oprezi i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku porasle pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na početku kvartala, očekivao se rast zarada 7,2 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.943 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 odsto na 18.318 poena, a pariski CAC 0,72 odsto na 8.119 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije