fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skočili više od 1,5 odsto

Indeksi skočili više od 1,5 odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u utorak berzanski indeksi snažno porasli, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prethodnih sedmica.

Dow Jones porastao je 1,77 odsto na 24.874 boda, S&P 500 je skočio 1,57 odsto na 2.682 bpoena, a Nasdaq indeks 1,58 odsto na 7.161 bod, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica u utorak su porasle.

Najveće dobitnice bile su dionice proizvođača čipova, sa prosjekom od 4,2 odsto, pri čemu je dionica Intela skočila više od pet odsto.

Taj sektor nedavno je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta potražnje za čipovima.

Snažno su, u prosjeku 2,8 odsto, porasle i cijene dionica u prometnom sektoru.

Direktor kompanije Horizon Investment Services Chuck Carlson kazao je da su od početka oktobra cijene dionica toliko pale da se moglo očekivati da u određenom trenutku cijene odskoče i zadrže se na većim nivoima.

Zbog rasta kamata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalne ekonomije, kao i napetosti uoči izbora za američki Kongres, od početka oktobra tržište je pod snažnim pritiskom.

Zbog toga je Nasdaq indeks krajem prošle sedmice skliznuo u područje korekcije, deset odsto ispod svog prethodnog najvećeg nivoa.

U ponedjeljak je to zaprijetilo i Dow Jonesu i S&P 500 indeksu, sa obzirom na to da je Dow Jones bio u minusu 8,9, a S&P 9,9 odsto u odnosu na njihove rekordne dosege od prije mjesec.

Podršku tržištima pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija. Do sada je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu je većina njih nadmašila očekivanja.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u trećem tromjesečju porasle 25,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Partner u kompaniji Cherry Lane Investments Rick Meckler kazao je da sezona objava izvještaja traje i da je većina njih u redu.

„Do sada je nekoliko velikih kompanija podbacilo očekivanja, što je zasjenilo mnoge druge dobre izvještaje manjih ili manje poznatih kompanija”, rekao je Lane.

Na evropskim berzama u utorak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto na 7.035 bodova, frankfurtski DAX oslabio je 0,42 odsto na 11.287 poena, a pariski CAC 0,22 odsto na 4.978 bodova.

Najčitanije