fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli uprkos visokoj inflaciji

Indeksi porasli uprkos visokoj inflaciji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su porasle drugi dan zaredom, ali se trgovalo oprezno, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviše nivoe u skoro četiri decenije.

Dow Jones je ojačao 0,11 odsto na 36.290 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 4.726 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 odsto, na 15.188 bodova, prenosi Hrportfolio.

Potrošačke cijene u SAD-u u decembru su porasle 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou skočile sedam odsto, najviše u gotovo četiri decenije.

Uprkos visokoj inflaciji, tržište dionica je blago poraslo, jer je podatak u skladu s očekivanjima analitičara.

„Ulagači su se plašili da bi inflacija mogla dostići i više nivoe. Podaci su zabrinjavajući, ali tržište je pomalo i odahnulo, jer ovi podaci potvrđuju najave zvaničnika američke centralne banke, pa Fed ne bi trebalo da bude agresivniji nego što se na tržištima očekuje”, kazao je Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Dan prije predsjednik Fed-a, Jerome Powella kazao je da je ta banka odlučna da osigura da se inflacija ne ukorijeni.

Stoga će zaoštriti monetarnu politiku, uključujući povećanje kamata i smanjenje kupovine imovine, ali to ne bi trebalo zaustaviti pozitivne trendove na tržištu rada i rast ekonomije.

Sada se očekuje da bi Fed već u martu mogao da poveća ključne kamate 0,25 odstotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Krajem sedmice počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla imati odlučujući uticaj na kretanje tržišta. Očekuje se još jedan snažni skok zarada kompanija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 odsto na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 odsto na 16.010 bodova, a pariski CAC 0,75 odsto na 7.237 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...