fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali uoči sjednice Feda

Indeksi pali uoči sjednice Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu u ponedjeljak je S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, jer su ulagači oprezni zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa i predstojeće sjednice čelnika američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio 0,89 odsto na 35.651 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,91 odsto na 4.669 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 odsto na 15.413 bodova, prenosi Hrportfolio.

Prošle sedmice su indeksi snažno porasli jer su, nakon poruka stručnjaka da omikron možda nije opasniji od prethodnih varijanti virusa, popustila strahovanja od novih restriktivnih mjera i zatvaranja ekonomije.

U ponedjeljak je S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, jer su ulagače pokolebale vijesti o brzom širenju omikrona.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je da se u Velikoj Britaniji očekuje plimni talas omikrona, da je najmanje jedna osoba umrla od tog virusa, pa su tako od ponedjeljka ponovo uvedeni rad od kuće i kovid propusnice za neka veća okupljanja.

Pooštravanje restriktivnih mjera protiv koronavirusa najavile su i Norveška te još neke zemlje.

Zbog toga su na Wall Streetu najviše pale cijene dionica putničkih i avio kompanija.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke. S obzirom na visoku inflaciju, očekuje se da će Fed ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a pažljivo će se pratiti i signali u vezi ključnih kamatnih stopa.

Analitičari procjenjuju da će Fed povećati kamate 0,25 procentnih bodova u trećem tromjesečju iduće godine, a potom još jednom do kraja godine. Međutim, ukoliko inflacija ostane visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 odsto na 7.231 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 odsto na 15.621 bod, a pariski CAC 0,7 odsto na 6.942 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije