fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali na početku sedmice

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog geopolitičkih napetosti i zato jer je sve jasnije da američka centralna banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,65 odsto na 37.735 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 odsto na 5.061 poen, a Nasdaq indeks 1,79 odsto na 15.885 bodova, prenosi Hina.

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, između ostalog, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran u subotu veče lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, sve je jasnije da američka centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata, jer je inflacija i dalje povišena.

U ponedjeljak je objavljeno da je promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu porastao 0,7 odsto na mjesečnom nivou, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, uprkos povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Federalne rezerve (Fed) početi da smanjuju kamatne stope u junu.

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Apple-a i Tesle.

Cijena Apple-a pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko deset odsto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko deset odsto zaposlenih u svijetu.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 odsto na 7.965 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,54 odsto na 18.026 poena, a pariski CAC 0,43 odsto na 8.045 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tomić vodio crnogorske šahiste do pobjede

Podgorica, (MINA) – Muška šahovska reprezentacija Crne Gore upisala je šestu pobjedu, dok su...