fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oslabili treći dan zaredom

Indeksi oslabili treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su pali treći dan zaredom, nakon što je zapisnik sa sjednice američke centralne banke pokazao da bi uskoro mogla početi rasprava o smanjenju podsticaja ekonomiji.

Dow Jones je skliznuo 0,48 odsto na 33.896 bodova, dok je S&P 500 pao 0,29 odsto na 4.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,03 odsto na 13.299 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na početku trgovanja ti indeksi su osjetno pali. Kasnije su se donekle oporavili, da bi se ponovo našli u silaznoj putanji nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda.

Zapisnik je, naime, pokazao da se svi zvaničnici slažu da se američka privreda brzo oporavlja, ali da je još daleko od ciljeva Feda.

Ipak, neki smatraju i to da bi u slučaju daljeg rapidnog rasta ekonomije za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače, jer to znači da bi uskoro Fed mogao da počne da smanjuje podsticaje koji već godinu podržavaju oporavak ekonomije od koronakrize i rast Wall Streeta.

Stoga ulagače nije ohrabrilo ni to što su zvaničnici Feda uvjereni da će jačanje inflacijskih pritisaka biti privremeno i da bi ti pritisci trebalo da popuste na prelazu u iduću godinu.

Tako se na Wall Streetu nastavilo nestabilno trgovanje, jer se ulagači plaše da će prebrz rast ekonomije dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Prošle sedmice su objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviši nivo u gotovo 12 godina, što je posljedica ogromnih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plata, čime kompanije nastoje da privuku radnike.

I na evropskim berzama indeksi su pali. Londonski FTSE skliznuo je 1,19 odsto na 6.950 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,77 odsto na 15.113 bodova, a pariski CAC 1,43 odsto na 6.262 boda.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...