fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oslabili nakon objave zapisnika Feda

Indeksi oslabili nakon objave zapisnika Feda

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu, cijene dionica u srijedu su blago pale, zbog mogućnosti da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) postupno poveća kamate.

Dow Jones oslabio je 0,36 odsto na 25.706 bodova, S&P 500 je skliznuo 0,03 odsto na 2.809 poena, a Nasdaq indeks 0,04 odsto na 7.642 boda, prenosi Hrportfolio.

Ti indeksi su prije par dana skočili više od dva odsto, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošle sedmice, dok je u srijedu na najvećoj svjetskoj berzi ponovo zavladao oprez.

Prije nego što je objavljen zapisnik sa sjednice čelnika Feda, u septembru su indeksi malo bili u pozitivnom, malo u negativnom području, jer su slabiji podaci o gradnji kuća u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru pritisnuli građevinski sektor.

Podaci ukazuju i na slabost kreditiranja kupovine kuća, što je, kako smatraju analitičari, posljedica rasta kamatnih stopa.

Nakon objave zapisnika sa sjednice Feda berzanski indeksi su oštro oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, jer se pokazalo da su čelnici Feda saglasni po pitanju daljeg postupnog povećanja ključnih kamatnih stopa.

U septembru je Fed povećao te stope po treći put ove godine za 0,25 odsto i signalizirao da se može očekivati dalje povećanje kamata u decembru.

Osim toga, Fed očekuje da će naredne godine biti potrebno povećanje kamate još u tri navrata, a potom još jednom 2020. godine, jer američka ekonomija snažno raste, što bi moglo uticati na jačanje inflacije.

Direktor u kompaniji Commonwealth Financial network Mogućnost Brad McMillan kazao je da agresivnost povećanja kamata Feda dodatno unosi nesigurnost na ionako nesigurno tržište, zbog zabrinutosti ulagača u vezi sa trgovinskim ratom između SAD-a i Kine, kao i usporavanja rasta svjetske ekonomije.

„Tržište ne zna šta da misli, pa smo svjedoci znatnih oscilacija cijena dionica. Sa mogućim većim kamatama, na tržištu je malo faktora koji bi mogli ublažiti postojeće nesigurnosti”, rekao je McMillan.

Prošle sedmice cijene dionica na Vol stritu zabilježile su najveći sedmični pad od marta zbog visokih prinosa na američke državne obveznice, usporavanja rasta globalne ekonomije i strahovanja od posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

U utorak su, ipak, berzanski indeksi skočili više od dva odsto, što je bio njihov najveći dnevni dobitak od marta, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko američkih kompanija i banaka.

U srijedu je na tržištu ponovo zavladao oprez, pa su u samo četiri od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle.

Najviše je skočio, za 0,9 odsto, finansijski sektor, dok je najveći pad zabilježio rudarski sektor, za 0,8 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica u srijedu su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 odsto na 7.054 boda, frankfurtski DAX skliznuo je 0,52 odsto na 11.715 poena, a pariski CAC 0,54 odsto na 5.144 boda.

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...