fbpx
NaslovnicaMINA BusinessImplementacija zakonskih rješenja veoma uspješna

Implementacija zakonskih rješenja veoma uspješna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Implementacija seta novih zakonskih rješenja u okviru programa Evropa sad se odvija vrlo uspješno i planiranom dinamikom, ocijenjeno je na drugoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje tog programa, kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade su saopštili da su predstavnici organa i institucija izvijestili o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice i kandidovali za rješavanje određenih otvorenih pitanja, koja su se u međuvremenu pojavila u procesu implementacije programa.

“U diskusiji o realizaciji preuzetih obaveza, istaknuto je da su, u skladu sa zaključcima sa prethodne sjednice, pripremljeni i objavljeni neophodni pravilnici, uputstva i obrasci za prijavu prihoda i obračun zarada”, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da je u punom kapacitetu stavljen u funkciju besplatni telefonski servis za anonimne prijave građana koje se tiču uskraćivanja prava iz radnog odnosa od strane poslodavaca.

Kako je saopšteno, građani mogu uputiti prijave preko broja 080/555-555, svakog dana od sedam do 20 sati.

“Konstatovano je da je do sada pristiglo oko 40 prijava kojima se najavljuju potencijalna kršenja prava radnika, kao i da će inspekcijski organi pomno pratiti ove slučajeve i pojačati inspekcijski nadzor tih subjekata prilikom isplate zarada za januar”, naveli su iz Vlade.

Kako su kazali, u saradnji sa socijalnim partnerima pripremljena je i lista najčešćih pitanja i odgovora koja će biti finalizovana na okruglom stolu u Privrednoj komori, nakon čega će biti objavljena na Vladinom veb sajtu https://www.gov.me/mif/evropa-sad.

U tom cilju je, kako se dodaje, formirana i radna grupa koja je dobila zadatak da se u operativnom smislu stara o kontinuiranom i blagovremenom međuresorskom usaglašavanju stavova i ažuriranju jedinstvene liste.

“Kako bi svi prezentovani odgovori bili jasno i precizno formulisani, u funkciji otklanjanja eventualnih nedoumica, bilo pravne, bilo administrativno-tehničke prirode”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je kao vrlo ohrabrujući primjer koji potvrđuje široku podršku poslodavaca programu Evropa sad, naveden podatak da su nadležne inspekcije tokom januara tekuće godine registrovali svega 123 radnika, ili 0,06 odsto od ukupnog broja zapošljenih u Crnoj Gori, kod kojih je zabilježena promjena ugovora o radu sa punog na skraćeno radno vrijeme.

“Tim povodom, zadužena je Uprava za inspekcijske poslove da u saradnji sa UPC obavi hitan nadzor kod onih poslodavaca kod kojih su evidentirane ove promjene”, navodi se u saopštenju.

Članovi Koordinacionog tijela su, kako se dodaje, jedoglasni u ocjeni da se implementacija seta novih zakonskih rješenja u okviru Programa odvija vrlo uspješno i planiranom dinamikom, imajući u vidu ukupni društveno-ekonomski ambijent, naslijeđeno stanje i dubinu reformi.

“Takođe, naglašeno je da nijesu registrovane bilo kakve suštinske prepreke za njegovo sprovođenje u budućem period”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije