fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGreenfield klijentima nudio da ulažu u crnogorske boksite

Greenfield klijentima nudio da ulažu u crnogorske boksite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izraelski biznismen Mike David Greenfield, koga je vicepremijer Dritan Abazović doveo u vezu sa vlasnikom Uniproma Veselinom Pejovićem, prema publikaciji sa sajta njegove firme iz Tel Aviva nudio je investitorima da ulažu u crnogorski projekat eksploatacije rude crvenih boksita.

Na sajtu firme EGFE u martu je objavljena publikacija o poslovnim aktivnostima, u kojoj se navodi da Greenfield i Pejović sarađuju od 2017. godine, prenosi portal RTCG.

U saopštenju za medije Abazović je pitao Pejovića da li sa njegovim kompanijama sarađuje izraelski državljanin Greenfield, protiv kojeg se, kako tvrdi, vode istrage za pranje 150 miliona EUR.

Kako se navodi u publikaciji objavljenoj na sajtu izraelske firme, u decembru prošle godine EGFE je završio prikupljanje sredstava od 2,5 miliona EUR za projekat crvenog boksita.

“To je investiciona prilika na kojoj je Greenfield radio u Crnoj Gori proteklih godina. Crveni boksit je glavna ruda koja se koristi za masovnu proizvodnju aluminijuma, što je ključna komponenta u proizvodnji velikog broja proizvoda, uključujući automobile, avione i elektronske uređaje. Crna Gora, mala planinska zemlja na Balkanu, ima bogate prirodne resurse, uključujući crveni boksit”, navodi se u publikaciji.

Publikacija prikazuje i sliku rudnika crvenog boksita u vlasništvu Uniprom metala.

Navedeno je i da Pejović posjeduje Uniprom metale, najveću i vodeću rudarsku kompaniju u zemlji, koja uspješno posluje od 2015.godine.

“Već od 1. januara ove godine Mike je kupio 50 odsto od Uniprom metala, dok nudi investitorima da učestvuju u akviziciji. U narednih pet godina očekujemo da vidimo kako kompanija nastavlja da raste i stvara velike prihode za investitore. Mi se radujemo što možemo da ponudimo našim klijentima dodatne projekte na Balkanu narednih godina”, navedeno je u tekstu publikacije.

U publikaciji su objavljeni lični podaci Greenfielda i njegovih saradnika, uključujući njegov crnogorski broj mobilnog telefona.

Prema sudskim dokumentima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Greenfield se još naziva Mike Ben Ari.

Abazović je u ponedjeljak rekao da je, sudeći prema podacima od međunarodnih partnera iz Izraela i SAD, protiv Greenfielda pokrenuta međunarodna istraga jer se sumnja da je vodio najveću finansijsku prevaru u Izraelu, tešku preko 150 miliona.

Potpredsjednik crnogorske Vlade kazao je kako postoji sumnja da je preko kompanije EGFE i svojih ličnih računa Greenfield plasirao novac i u Crnu Goru, te da je u avgustu zvanično američki sud naredio oduzimanje imovine ovom izraelskom biznismenu.

Presudu je izrekao američki savezni sud za stečaj iz Njujorka, na zahtjev izraelskih istražitelja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...