fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFebruarska potrošnja 12 odsto niža od januarske

Februarska potrošnja 12 odsto niža od januarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u februaru preuzeli ukupno 241,95 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 12 odsto manje u odnosu na januarsku potrošnju, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Potrošnja u februaru je diskretno više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom istog perioda prethodne godine.

Najviše električne energije, oko 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

„Očitano je ukupno 393,83 hiljade brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su rekli da su ekipe Sektora za održavanje u februaru realizovale 2,16 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 194 hiljade EUR.

Na distributivnu mrežu su tokom februara priključena 353 nova korisnika.

„CEDIS je pokrenuo postupak javnih nabavki za izgradnju trafostanica 35/10kV Bigova i Grbalj 2, za koje je planiran iznos od oko 3,9 miliona EUR. Takođe na primarnom nivou, u Bijelom Polju su u toku oko 217 hiljada EUR vrijedni radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV Ribarevine – Šćepanica“, saopšteno je iz CEDIS-a.

Na nivou sekundarne mreže, u toku su 260 hiljada EUR vrijedni radovi na izgradnji dvije nove trafostanice u Budvi i Podgorici (NDTS 10/0,4 kV Rafailovići 1 – Nova i NDTS 10/0,4 kV „br. 10”, prema DUP-u Univerzitetski centar.

„Tokom februara je finaliziran i značajan dio projekta izgradnje 130 hiljada EUR vrijednog dvosistemskog dalekovoda 10 kV Petnjica, od TS 35/10 kV Berane 3 do otcjepnog stuba u Paljuhu“, rekli su iz CEDIS-a.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 21 novo, elektronsko brojilo. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 422 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije