fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEU "spušta rampu" za visokorizične dobavljače 5G opreme

EU “spušta rampu” za visokorizične dobavljače 5G opreme

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Zemlje Evropske unije (EU) mogu da ograniče ili isključe visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih djelova svojih telekomunikacionih mreža, pokazuju nove smjernice tog bloka država.

To će, prema nekim procjenama, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huawei Tehnologies.

Neobvezujuće preporuke iznijete u dokumentu EU dio su paketa mjera za rješavanje rizika po sajber bezbjednost na nacionalnim nivoaima i na nivou EU, posebno zbog, kako napominje Rojters, zabrinutosti vezane za Huawei, mada se u smjernicama ne identifikuje bilo koja zemlja ili kompanija, prenose Nezavisne novine.

U dokumentu sa smjernicama, koji su utvrdile države članice EU, upozorava se na rizik od miješanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G kao i na rizik od zavisnosti od samo jednog dobavljača, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

“Zemlje EU treba da procjene profil dobavljača sa aspekta rizika na nacionalnom nivou ili na nivou EU i da uvedu ograničenja za visokorizične snabdjevače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu”, navodi se u dokumentu.

U smjernicama se takode savjetuju zemlje EU da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažovanja “autsorsing” dobavljača i njihovog pristupa ključnim osjetljivim djelovima telekomunikacione infrastrukture.

Vlade država EU takođe bi, prema dokumentu, trebalo da obavljaju reviziju telekom operatera, da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako sprovode osnovne tehničke mjere za bezbjednosti mreže.

Evropski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Mada se u smjernicama ne pominje nijedna pojedinačna kompaniju ili zemlja, one su sačinjenje pošto se evropske zemlje suočavaju sa pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da zabrane opremu Huaweia zbog navodne zabrinutosti da bi Kina mogla da je koristi za špijunažu.

Huawei, koji konkuriše na om polju finskoj Nokiji i švedskim Ericssonu, kategorično je negirao da bi oprema mogla da se koristi za špijuniranje.

Huawei je dobio podršku evropskih telekomunikacionih kompanija, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica, koje su sve klijenti Huawei-a.

Najčitanije

Olimpijakos pobjednik Lige konferencija

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobjednici su Lige konferencije. Olimpijakos je večeras u Atini, u...