fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEKIP donio odluku o smanjenju cijena usluga rominga

EKIP donio odluku o smanjenju cijena usluga rominga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je crnogorskim operatorima da od 1. jula naredne godine usluge rominga svojim korisnicima koji se nalaze u državama Zapadnog Balkana naplaćuju kao da su u matičnoj mreži u Crnoj Gori.

“EKIP je donijela odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu naložila da od 1. jula naredne godine usluge rominga korisnicima mobilnih operatora iz Crne Gore, koji se nalaze u državama Zapadnog Balkana, naplaćuju kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

To je, kako su objasnili, takozvani roaming lake at home, odnosno RLAH režim naplate.

“Pored odluke, Agencija je donijala i Pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni ‘politike fer korišćenja’, o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene, kojim su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan odlukom”, dodaje se u saopštenju.

Odluka i Pravilnik su, kako su kazali, u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima Evropske komisije (EK), na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama Evropske unije (EU).

Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana je zaključen 4. aprila prošle godine u Beogradu, između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Primjena navedenog sporazuma je predviđena u nekoliko faza, a prvi korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana je primijenjen 1. jula prošle godine.

Nakon toga, od 1. jula ove godine je primijenjeno dodatno smanjenje cijena usluga rominga za dolazne pozive i pristup internetu.

“Smanjenje cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će biti primijeno od 1. jula naredne godine, će donijeti veoma značajne benefite za privatne i poslovne korisnike koji će usluge rominga koristiti u našem regionu”, saopštili su iz EKIP-a.

Ti benefiti će se prije svega odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa za njihovo korišćenje.

Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

“Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roaming usluga od ovih koje su određene Sporazumom i odlukom Agencije, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...