fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEBRD domaćin Investicionog samita za Zapadni Balkan u Londonu

EBRD domaćin Investicionog samita za Zapadni Balkan u Londonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin Investicionog samita za Zapadni Balkan ove godine u svom sjedištu u Londonu.

Bijenalni događaj će se održati u ponedjeljak u devet sati GMT i prenosiće se uživo na EBRD website-u, LinkedIn-u i YouTube-u.

Događaj će okupiti šest premijera Zapadnog Balkana, kao i međunarodne investitore, u cilju isticanja potencijalnih investicionih i poslovnih prilika u regionu i promocije regionalnih prekograničnih projekata.

U tradicionalno centralnom događaju samita, interaktivnoj sjednici premijera, regionalni lideri i predsjednik EBRD-a će se obratiti prisutnima i podijeliti svoju viziju za region. Sesija će imati i dio posvećen pitanjima i odgovorima u razgovoru sa međunarodnim investitorima.

“Kako je promovisanje zelene tranzicije ključni prioritet EBRD-a u regionu, održaće se poseban panel o zelenoj energiji na Zapadnom Balkanu, koji će okupiti investitore i ključne kreatore politika na ministarskom nivou radi diskusije o maksimalnoj mobilizaciji privatnog kapitala kako bi se ubrzala dekarbonizacija regiona”, navodi se u saopštenju.

To je šesti takav samit EBRD-a. Inauguralni samit za Zapadni Balkan održan je u EBRD-u prije deset godina, u februaru 2014. godine, okupivši prvi put sve šefove vlada regiona.

Zapadni Balkan je prioritetni region za EBRD koji uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u regionu, koji je do danas uložio više od 18 milijardi EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije