fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDugovi se otpisuju ako potrošač nije utužen dvije godine

Dugovi se otpisuju ako potrošač nije utužen dvije godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trgovac nema pravo da uslovljava potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku ili internet ukoliko su ta dugovanja starija od dvije godine, a u međuvremenu nije pokrenuta nijedna aktivnost kojom bi se prekinula zastara, objašnjeno je iz Ministarstva ekonomije.

Direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da ukoliko potrošač duguje određeni iznos duže od dvije godine, a trgovac za to ne pokrene postupak naplate, utuženja ili bilo koji sudski, odnosno vansudski arbitražni postupak kako bi taj dug naplatio, onda se ulazi u zastaru.

„Onda je od potrošača potpuno očekivano da smatra da taj dug treba otpisati kao zastarjelo potraživanje. Ali, ako trgovac pokrene neku aktivnost, podnese zahtjev za razrješavanje u vansudskom postupku, arbitražu, prekida se zastara i onda se ne može govoriti o otpisu duga”, rekao je Rabrenović za Vikend novine.

U Elektroprivredi (EPCG) i Crnogorskom Telekomu tvrde da redovno sprovode utuženja.

Kada je riječ o dugovanjima za struju, ona prema podacima EPCG, za kategoriju domaćinstva, iznose skoro 115 miliona EUR, dok potrošači iz kategorije ostala potrošnja duguju blizu 50 miliona EUR. U EPCG ukazuju i da su pokrenuli utuženja protiv svih kupaca koji imaju dugovanja starija od dvije godine.

“Pokrenuli smo u skladu sa zakonom postupak utuženja, kako bismo zaštitili potraživanja od zastare i tako zaštili i interese kompanije. EPCG cijeni redovnost i za redovne platiše obezbjeđuje popust na obračunatu vrijednost aktivne energije. Ukupan broj redovnih platiša u kategoriji domaćinstva je 204,28 hiljada, dok u kategoriji ostala potrošnja imamo 19,12 hiljade redovnih potrošača”, kazali su u EPCG.

I u Crnogorskom Telekomu, koji ima oko pola mliona korisnika, tvrde da redovno sprovode utuženja, te da do potpunog isključenja korisnika i utuženja dolazi samo ukoliko su iscrpljeni svi prethodni koraci upozoravanja korisnika da plati dug.

“Crnogorski Telekom vodi računa o blagovremenom utuženju, shodno odredbama zakona o obligacionim odnosima i o izvršenju i obezbjeđenju, pa najstarija nenaplaćena faktura nije starija od dvije godine. Najveći broj korisnika redovno izmiruje obaveze i u najvećem broju slučajeva korisnici imaju mogućnost da duguju dvije fakture prije sprovođenja drugih mjera“, naveli su iz kompanije.

Oni su dodali da je rok za izmirenje računa 15 dana, a koraci informisanja o dugu počinju nakon toga i traju osam mjeseci.

Vodovod i kanalizacija Podgorica, koji ima 86,35 hiljada potrošača, po osnovu utrošene vode potražuje više od 6,53 miliona EUR. Od toga, kako su kazali, građani duguju 4,8 miliona, a preduzeća 1,7 miliona EUR.

Oni su dodali da oko 25 do 30 odsto potrošača nema dugovanja za utrošenu vodu.

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...