fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug na kraju septembra 60,18 odsto BDP-a

Državni dug na kraju septembra 60,18 odsto BDP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra je iznosio 3,98 milijardi EUR ili 60,18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju septembra je iznosio 3,75 milijardi EUR ili 56,6 odsto BDP-a”, navodi se u najnovijem izvještaju Ministarstva.

Spoljni dug je iznosio 3,59 milijardi EUR, odnosno 54,25 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 393,14 miliona EUR, odnosno 5,93 odsto BDP-a.

Depoziti su na kraju septembra iznosili 237,33 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na kraju septembra 67,94 miliona EUR ili 3,58 odsto BDP-a.

“Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo tromjesečje za 37,71 milion EUR. Smanjenje duga posljedica je redovne otplate obaveza po osnovu duga i činjenice da nije bilo dodatnih zaduženja tokom trećeg kvartala”, navodi se u izvještaju.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku trećeg kvartala povučeno je oko 5,96 miliona EUR, dok u istom kvartalu nije bilo novih zaduživanja za potrebe finansiranja budžeta.

“Tokom trećeg kvartala, realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice u ukupnom iznosu od 54,75 miliona EUR, od čega se 5,63 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 49,12 miliona EUR. U istom periodu, otplaćena je i kamata u iznosu od 30,56 miliona EUR, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,92 miliona EUR, dok je otplata ino kamate iznosila 28,64 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...