fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDrecun: Nova Vlada će brzo morati da se zaduži

Drecun: Nova Vlada će brzo morati da se zaduži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo, saopštio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i dodao da će predstojeća ljetnja turistička sezona biti lošija.

On je, u intervjuu za portal RTCG, kazao da očekuje da bi sezona mogla biti u granicama prihvatljivih rezultata.

Drecun je, govoreći o ekonomskoj situaciji u svijetu i Crnoj Gori, rekao da se nalazimo u projektovanoj ekonomskoj krizi, što znači da je njen uzrok politika.

“Razvijene ekonomije su u zoni dvocifrene inflacije. Takva inflacija se može kontrolisati, ali može i kliznuti u galopirajuću. Zavisi od planova kreatora globalnog poretka”, naveo je Drecun.

On ne očekuje da će u drugoj polovini godine doći do stabilizacije kad je riječ o cijenama hrane i energenata.

“Nažalost ne. Ova kriza će se protegnuti do izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2024. godine. Od rezultata tih izbora zavisi kuda će ići planeta”, smatra Drecun.

Kada je riječ o predstojećoj sezoni, on je kazao da će biti lošija, ali da je moguće da bude u granicama prihvatljivih rezultata.

Govoreći o tome u kojoj mjeri će budžet za narednu godinu zavisiti od sezone, Drecun je naveo da budžet, nažalost, zavisi od projekcije troškova, a ne od rezultata naplate prihoda.

“Ako prihodi podbace, mi se moramo zaduživati. Nova Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo”, rekao je Drecun.

On je dodao da od nove Vlade na polju ekonomije očekuje izradu strategije ekonomskog razvoja i stavljanje akcenta na razvoj realne ekonomije, pa time i privlačenja direktnih stranih investicija.

“Turizam treba da bude posljedica razvijene poljoprivrede, stabilnog energetskog sistema i dobre saobraćajne infrastrukture”, poručio je Drecun.

On smatra i da turizam ne može da nosi razvoj.

“Polazište da je turizam okosnica razvoja je greška koju su sve dosadašnje vlade činile”, rekao je Drecun.

Na pitanje da li svijet klizi u novu recesiju ili smo u nju duboko zagazili, ako se u obzir uzmu pandemija i rat u Ukrajini, Drecun je odgovorio da je sve projektovano, i korona, i rat u Ukrajini, i globalna ekonomska kriza.

“Mora se stvoriti nova osnova egzistencije, a to znači ili će biti dobro ili ćemo nestati. Jedan veliki mislilac je rekao – Na kraju će sve biti dobro. Ako nije dobro još nije kraj'”, rekao je Drecun.

On je dodao da se svijet politički lagano dijeli na globaliste i suvereniste.

“Prednost imaju globalisti, a energija je na strani suverenista. Vidjećemo ko će pobijediti”, rekao je Drecun.

Crna Gora, kako je rekao, uvozi inflaciju i ne može uticati na nju, a jedini način je povećanje sopstvene proizvodnje.

“Treba da radimo, a da snove o nekakvim tehnološkim revolucijama ostavimo i da ne zaluđujemo narod glupostima. Bar hranu možemo proizvoditi, i to dosta brzo. A odijela i haljine možemo nositi po nekoliko godina, dok ne prođe kriza”, zaključio je Drecun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije