fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oštro pao prema korpi valuta

Dolar oštro pao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice prema korpi valuta oštro pao, dok su euro i britanska funta ojačali, nakon poruka Evropske centralne banke (ECB) o inflaciji i novog povećanja kamata u Velikoj Britaniji.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 1,8 odsto na 95,45 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ostao skoro nepromijenjen na sedmičnom nivou, pa se zadržao na 115,25 jena (JPY), prenosi Hina.

No, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, 2,7 odsto, pa je cijena eura skočila na 1,1450 USD.

Tako je američka valuta izgubila sve dobitke od prethodne sedmice, kada je snažno porasla prema korpi valuta nakon agresivnih poruka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), o inflaciji i kamatnim stopama.

Premda se u očekivanjima o zaoštravanju monetarne politike Fed-a ništa nije promijenilo, pa se i dalje procjenjuje da će kamate u ovoj godini povećati u pet navrata, počevši od marta, dolar je oslabio zbog poteza drugih velikih centralnih banaka.

Euro je značajnije ojačao nakon izjava čelnice ECB-a, Christine Lagarde, nakon sjednice te institucije, o inflacionim rizicima, koje su mnogi shvatili kao pripremu terena za potencijalno podizanje kamatnih stopa kasnije ove godine.

“Inflacija će vjerovatno ostati povišena duže nego što se očekivalo, ali će se smanjiti tokom ove godine”, rekla je Lagarde na konferenciji za medije.

Iako je rekla da ECB neće žuriti s bilo kakvim potezom, odbila je da ponovi svoje prethodne smjernice da je povećanje kamatnih stopa ove godine “vrlo malo vjerovatno”.

Čelnici britanske centralne banke povećali su ključne kamatne stope na drugoj sjednici zaredom, a kako se to ne pamti još od 2004. godine, jasno je da ih visoka inflacija zabrinjava.

Bank of England povećala je kamate ponovo za 0,25 procentnih poena, na 0,5 odsto.

Zahvaljujući tome, funta je ove sedmice ojačala prema dolaru oko jedan odsto, na 1,3530 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...