fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio drugu sedmicu uzastopno

Dolar oslabio drugu sedmicu uzastopno

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice blago oslabio prema korpi valuta, druge uzastopno, dok je cijena bitkoina dostigla nove najviše vrijednosti u istoriji.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,1 odsto na 90,36 bodova.

Kurs dolara je prema japanskoj valuti ojačao 0,5 odsto na 105,45 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Cijena američka valute u odnosu na evropsku ostala je na sedmičnom nivou skoro nepromijenjena na 1,212 USD.

Dolar je početkom sedmice jačao, jer su ga podržavale ohrabrujuće vijesti iz američke ekonomije, uključujući rast prometa u trgovini na malo.

Polovinom sedmice prekinut je niz pozitivnih pokazatelja, nakon što je objavljeno da je sedmicu ranije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za oko deset hiljada na 861 hiljadu.

Nade u brzi oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize splasnule su i zbog podatka da je u januaru broj započetih gradnji kuća pao šest odsto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Analitičari stoga procjenjuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), jako pažljivo formulisati poruke o monetarnoj politici u budućnosti.

Zapisnik sa prošle sjednice Fed-a potvrdio je da su u banci spremni da nastave s izuzetno podsticajnom monetarnom politikom i u slučaju naglog rasta ekonomske aktivnosti.

“I dalje smatramo da će Fed biti dosljedan i istrajati u oprezu kada je u pitanju smanjenje kupovine imovine. Smatramo da će i dalje poručivati da još jako dugo neće pooštriti monetarnu politiku, što bi trebalo da priguši sklonost dolaru”, naveli su iz UBS Global Wealth Managementa.

Trgovci s pažnjom prate i pregovore o novom američkom paketu pomoći u koronakrizi, vrijednom 1,9 biliona USD.

Cijena bitkoina je ove sedmice nastavila da raste, pa je u petak dostigla novi rekord od 56,62 hiljade USD.

Ta kriptovaluta je za sedmicu poskupila oko 18 odsto, pa je tržišna vrijednost izdatih bitkoina dostigla bilion USD.

Jačanje bitkoina zahvaljuje se naznakama da bi ga kao sredstvo plaćanja mogli prihvatiti veliki investitori i kompanije, kao što su Tesla, Mastercard i BNY Mellon.

Od početka godine ta kriptovaluta je na vrijednosti dobila više od 90 odsto, pa dio analitičara upozorava da je njeno jačanje možda neodrživo.

Najčitanije