fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice ojačao prema korpi valuta, jer je zbog oštrog pada cijena dionica na berzama splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,4 odsto na oko 90,5 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,8 odsto na 104,7 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,3 odsto na 1,2135 USD.

Oštar pad cijena dionica na najvećim svjetskim berzama izazvao je ove sedmice preusmjeravanje ulagača iz rizičnijih u investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Makroekonomski pokazatelji iz američke i evropskih privreda nijesu baš impresivni.

Prošle godine je bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pao 3,5 odsto, najviše od Drugog svjetskog rata, dok je njemačka ekonomija potonula 5,3 odsto, najviše od svjetske finansijske krize prije više od deset godina.

A s obzirom na dalje širenje koronavirusa i nove sojeve, mnoge zemlje zadržaće restriktivne mjere duže nego što se očekivalo, što će usporiti oporavak ekonomije od koronakrize.

Nervozu ulagača podržavali su i problemi s distribucijom vakcine na globalnom nivou, koji prigušuju nade u globalni oporavak.

Zbog kašnjenja u proizvodnji vakcine, Evropska unija (EU) spori se s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Univezitetom u Oksfordu razvila vakcinu, nakon što je ta firma objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog problema u proizvodnji.

Uprkos jačanju dolara, većina analitičara ostaje pri stavu da će američka valuta slabiti u ovoj godini, jer Vlada američkog predsjednika, Joea Bidena, planira da velikim podsticajima podrži ekonomiju, a američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) nastavlja da sprovodi krajnje popustljivu monetarnu politiku.

Čelnici Feda poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim nivoima blizu nule, da će nastaviti da kupuju obveznice i da su spremni da podržavaju ekonomiju sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, centralna banka poručila je i da se tempo oporavka ekonomije i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim uticajem pandemije.

“Zbog očekivanja velikih podsticaja i uz podršku koju pruža Fed, procjenjujemo da će dolar dalje slabiti u srednjoročnom periodu”, rekao je glavni analitičar u CMC Marketsu, Michael McCarthy.

Najčitanije