fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je porasla, dok je kurs eura prvo dosegnuo najviši nivo u više od dvije godine, a potom pao.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,4 odsto, na 92,75 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,8 odsto, na 106,20 jena (JPY).

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,45 odsto, na 1,1840 USD.

U utorak je u jednom trenutku dolarov indeks skliznuo na samo 91,74 boda, najniži nivo od aprila 2018. godine, što je bila posljedica nedavne najave novog pristupa prema inflaciji iz Centralne banke Federelne rezerve (FED), koji centralnoj banci omogućuje da zadrži niske kamatne stope kroz duži period, što je za dolar negativno.

Zbog toga se kurs eura u jednom trenutku po prvi put nakon više od dvije godine probio iznad nivoa od 1,20 USD.

Investitori su se bojali da bi jačanje eura moglo biti prebrzo i presnažno za Evropsku centralnu banka (ECB). Ti strahovi su intenzivirani nakon potvrde u izvještaju Financial Timesa.

Zvaničnici ECB-a upozorili su u FT-u da bi jačanje eura, ako bude nastavljeno, moglo da pogodi izvoz, pritisne cijene i ojača pritiske za dodatnim monetarnim podsticajima.

“Te izjave uglavnom sugerišu da je malo vjerovatno da će ECB odgovoriti kako bi pomogao slabljenju eura i da će se za sada više oslanjati na takozvane verbalne intervencije kako bi prigušio njegovo jačanje”, rekao je valutni analitičar u banci MUFG, Lee Hardman.

Podršku dolaru pružio je oštar pad berzanskih indeksa na Wall Streetu jer je to podstaklo potražnju za dolarom, zbog njegovog statusa sigurne luke za kapital u vremenima velikih previranja.

S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli su u četvrtak više od 3,5 odsto, što je najviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.

“Ako se nastavi ta korekcija cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, to će kratkoročno uticati na raspoloženje prema riziku i podstaći dalju potražnju za dolarom”, naveli su u bilješci analitičari u banci Mizuho.

Dolar je već duže vrijeme pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke centralne banke i ogromnih fiskalnih podsticaja najvećoj svjetskoj ekonomiji, stoga se njegova vrijednost prema korpii valuta kreće blizu najnižih nivoa u posljednjih 28 mjeseci.

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...