fbpx

Dolar ojačao

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao prema korpi valuta, drugu sedmicu zaredom, dok je euro bio pod pritiskom zbog novog zatvaranja u Evropi kako bi se suzbio treći talas širenja koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,8 odsto, na 92,7 bodova, nedaleko najvišeg nivoa u četiri mjeseca.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,7 odsto, na 109,65 jena (JPY), blizu najvišeg nivoa u devet mjeseci.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,9 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1795 USD, blizu najnižeg nivoa od novembra prošle godine, prenosi SEEbiz.

Investitori su prošle sedmice fokus usmjerili na ekonomske pokazatelje i dinamiku vakcinisanja koji bi trebalo da daju dalje smjernice u vezi sa izgledima za najveće svjetske ekonomije, a prije svega su usmjereni na izglede za Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropu koji se razlikuju.

Optimizam u vezi sa dolarom pripisuje se dobrim signalima s američkog tržišta rada i najavi američkog predsjednika Joea Bidena da postavlja novi cilj, a to je 200 miliona doza vakcina protiv covida-19 u SAD-u u prvih 100 dana svog mandata.

Zajedničku evropsku valutu pritiskaju, s druge strane, bojazni investitora da će se evropske ekonomije sporije oporavljati nego što se očekivalo zbog novog talasa zatvaranja u Evropi, među ostalim u Francuskoj i Njemačkoj, i sporog sprovođenja vakcinisanja protiv covida-19.

Zabrinutosti u vezi sporog vakcinisanja u Evropskoj uniji i napetosti u odnosima s bivšom članicom Britanijom u vezi izvoza vakcina postale su glavna tema, kažu trgovci valutama.

Podsticajno je na dolar, kao sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, uticala i nestabilnost na svjetskim berzama.

Dodatni oprez investitora pripisuje se i porukama američke ministarke finansija Janet Yellen u saslušanju u Kongresu da će poreze biti potrebno podizati u budućnosti kako bi se finansirali infrastrukturni projekti i druga državna ulaganja.

Predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell u saslušanju u Kongresu ublažio je strahovanja od jačanja inflacije, ponovivši da će očekivani kratkoročni nagli rast inflacije biti privremen.

Nakon njegovih izjava prinosi na referentne desetogodišnje američke državne obveznice, čija kretanja investitori pažljivo prate, kliznuli su znatno ispod 1,7 odsto, nakon što su sedmicu prije dostigli najviše nivoe u više od godinu, 1,754 odsto.

Investitore je zabrinula i vijest o novim sankcijama Kini koje su joj nametnule SAD, Evropa i Britanija zbog kršenja ljudskih prava, a na koje je Peking smjesta uzvratio protivmjerama.

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...