fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo 2026. na naplatu stiže preko 1,5 milijardi EUR starih dugova

Do 2026. na naplatu stiže preko 1,5 milijardi EUR starih dugova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaduženjima 43. Vlade od 100 miliona EUR, po rekordnoj kamatnoj stopi od 11 odsto, nanijeta je velika šteta cjelokupnoj ekonomiji i to se više nikada neće ponoviti, poručio je poslanik pokreta Evropa sad, Tonći Janović.

“Do 2026. godine na naplatu stiže preko 1,5 milijardi EUR starih dugova, što je dodatno naslijeđeno opterećenje”, naveo je Janović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, država Crna Gora je do 2020. dugovala četiri milijarde EUR, što je 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je 2021. godine Milojko Spajić, koji je tada bio ministar finansija, u trezoru zatekao samo 50 miliona EUR.

“Tada je bilo zaduženje od 750 miliona EUR, ali je vraćeno 950 miliona EUR. Ove godine imamo oko 450 miliona EUR starih dugova na naplatu, za narednu će biti pola milijarde, a tokom 2026. oko 700 miliona EUR starih kredita koje je potrebno vratiti”, precizirao je Janović.

On tvrdi da građani vjeruju Vladi premijera Spajića koja je za 100 dana, kako je naveo, unaprijedila životni standard preko 75 hiljada porodica i dodatno kreirala ambijent da do kraja godine minimalne zarade budu 700, a prosječne hiljadu EUR.

Janović je podsjetio da su budžetom za ovu godinu predvidjeli zaduženje i da će tražiti kada je dobar trenutak na tržištima da se zaduže.

“Odgovorno, javno, transparentno i po najboljim rešenjima, kreditna sredstva biće namijenjena i za kapitalne projekte – nikako za penzije i ostala davanja i tekuću potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa. Nema valutnog rizika, nema urušavanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nema više nedomaćinskog trošenja novca na uštrb životnog standarda građana Crne Gore”, zaključio je Janović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije