fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović učestvuje na PRESPA forumu za dijalog

Damjanović učestvuje na PRESPA forumu za dijalog

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija Aleksandar Damjanović, učestvuje na PRESPA forumu za dijalog (PFD), koji danas počinje u Strugi u Sjevernoj Makedoniji.

Vodeća tema ovogodišnjeg foruma je Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?, a Damjanović će govoriti na panelu Trasiranje puta prosperitetu: EcoFin strategija za rast Zapadnog Balkana.

Forum koji se održava u godini koju je obilježio rat u Ukrajini, prilika je za razgovore o aktuelnim regionalnim i evropskim političkim i bezbjednosnim pitanjima, evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, perspektivama jačanja regionalne saradnje i dobrosujsjedskih odnosa, kao i borbi protiv korupcije.

Ovogodišnji forum specifičan je jer se održava u periodu obilježavanja petogodišnjice potpisivanja Prespanskog sporazuma između Sjeverne Makedonije i Grčke, kojim je riješen dugogodišnji spor, kao i u godini predsjedavanja Sjeverne Makedonije Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju.

PFD formiran je prije tri godine, u namjeri da postane okvir za izgradnju povjerenja i političkog dijaloga među zemljama Zapadnog Balkana i dugoročno jača njihova partnerstva. Na listi najavljenih učesnika i ove godine su lideri zemalja Zapadnog Balkana, međunarodni zvaničnici, kao i brojni predstavnici akademske zajednice, biznisa, civilnog sektora i medija, iz regiona i šire.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije