fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović: Minimalna penzija 300 EUR

Damjanović: Minimalna penzija 300 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Septembarske penzije biće uvećane pet odsto, dok će minimalna, koja će biti isplaćena 20. oktobra, iznositi 300 EUR, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Prema formuli za redovno usklađivanje, povećanje penzija bilo bi 2,5 odsto, ali će Vlada, kako je najavio, sjutra na sjednici prihvatiti predlog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) o vanrednom usklađivanju.

“U ovom trenutku je jasno da, shodno formuli koja je definisana zakonom, redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, pogotovo u dijelu koji se tiče perioda usklađivanja, imaćemo po inicijativi Fonda PIO i razgovora koji smo imali u Ministarstvu finansija dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po odsto, tako da će Vlada donijeti odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto”, rekao je Damjanović za Radio Crne Gore.

On je podsjetio da je u maju usklađivanje penzija iznosilo preko osam odsto, a u januaru oko tri odsto, pa je izveo računicu koliko je ukupno uvećanje sa sadašnjim septembarskim od pet odsto, prenosi portal RTCG.

“Kumulativno povećanje od početka ove godine je 17 odsto, pa smatramo da nivo penzija ipak treba da bude iznad nivoa inflacije i da negdje to povećanje od 17 odsto kako-tako štiti ne tako dobar životni standarda većine penzionera u Crnoj Gori. Sa svim ovim uvećanjima, minimalna penzija biće 300 EUR. To znači da se prešao nivo od 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi i to desetak procenata, što je bio cilj Vlade koji je ispunjen. Drugi cilj još nije ostvaren, a to je da prosječna penzije bude 60 odsto prosječne zarade, ali će svakao sva ova povećanja pogurati i ostvarenje tog cilja”, poručio je Damjanović.

Na pitanje koliko će sadašnje uvećanje penzija od pet odsto uvećati izdvajanja za isplatu, Damjanović je odgovorio da, što se tiče Fonda PIO, sredstva imaju.

“Eventualno ako budu potrebna neka minimalna sredstva tokom decembra, biće obuhvaćena rebalansom budžeta koji je proslijeđen parlamentu još u maju”, rekao je Damjanović.

Naredno redovno usklađivanje penzija je u januaru naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...