fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnu Goru promovisati kao corona-free destinaciju

Crnu Goru promovisati kao corona-free destinaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi turističku sezonu mogla spasiti ako odmah krene u promociju države na međunarodnom tržištu kao corona-free destinacije, s obzirom na to da bilježi dobre rezultate u borbi protiv pandemije, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, Petar Vasović, kazao je da se još ne zna kada će se otvoriti granice, bez čega nema turizma, a samim tim ni prihoda.

“Crna Gora mora uraditi promociju kroz strane medije i važne turističke sajtove i pokušati da stane u red zemalja koje se na međunardom turističkom tržištu tretiraju kao corona-free destinacije”, naveo je Vasović u saopštenju.

On je rekao da u Crnoj Gori ima oboljelih od koronavirusa, ali da je taj procenat znatno manji nego u nekim prestižnim destinacijama, kao što su Italija, Francuska ili Španija.

“To znači da Crna Gora ima priliku da se istakne kao zemlja manjeg rizika i da svoj turistički proizvod ponudi građanima onih zemalja koje će u jednom trenutku otvoriti granice za nesmetani prolaz ljudi”, poručio je Vasović.

On je saopštio da je pomoć koju Vlada nudi turističkoj privredi za Građanski pokret URA nedovoljna i da treba razmišljati o novim mjerama.

Vasović smatra da osim pomoći u davanjima treba razmišljati i o inovativnim mjerama.

“Za sada nijesmo čuli ništa o tome kako možemo strukturalno da pomognemo turizam. Nije bilo riječi o vaučerima za domaće stanovništvo, a takođe ni o prodaji ‘hotelskih obveznica’ što su samo neke od mjera koje se koriste u svijetu”, dodao je Vasović.

Prema njegovim riječima, to ni ne iznenađuje ako se ima u vidu da Crna Gora čak ni nema ministra turizma.

Vasović je rekao i da Nacionalna turistička organizacija (NTO) kao da ne postoji.

“Do sada od NTO-a nismo čuli nijedan predlog i mjeru”, naveo je Vasović.

On je podsjetio da su prihodi od turizma u Crnoj Gori u prošloj godini iznosili 1,1 milijardu EUR što je na nivou od skoro 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Ove godine se očekuje ogroman pad i pitanje je da li će uopšte biti sezone, s obzirom da je na snazi i dalje mjera o zatvaranju granica”, zaključio je Vasović.

Najčitanije

Uprava policije

Za 24 sata 22 saobraćajne nezgode

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodile su se 22...