fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski Telekom prvi u zemlji omogućava glasovne pozive preko WiFi mreže

Crnogorski Telekom prvi u zemlji omogućava glasovne pozive preko WiFi mreže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom predstavio je Voice over WiFi (VoWiFi), tehnologiju koja korisnicima omogućava obavljanje glasovnih poziva preko WiFi mreže na koju su prijavljeni, kada se nalaze u području bez dostupne mobilne mreže, a koje je pokriveno Telekom fiksnim WiFi signalom.

“Tako će korisnici Apple pametnih telefona, koji na uređaju imaju posljednju verziju operativnog sistema (iOS) i aktiviranu opciju WiFi calling (Settings – Mobile service – WiFi Calling odnosno Settings – Phone – WiFi calling), moći da obavljaju pozive u svim situacijama u kojima eventualno nema dostupnog mobilnog signala, a postoji dostupna Telekom WiFi mreža na koju su se prethodno povezali”, navodi se u saopštenju.

Korisnici Android pametnih uređaja mogu na telefonu da podešavaju kada žele da obavljaju pozive preko WiFi mreže, bez obzira na dostupnost signala mobilne mreže.

“VoWiFi poziv u toj situaciji funkcioniše kao i bilo koji drugi preko mobilne mreže, a korisnici VoWiFi pozive mogu obavljati u Crnoj Gori preko Telekom WiFi mreže”, dodaje se u saopštenju.

Da bi obavljali VoWiFi pozive, korisnicima nijesu neophodne bilo kakve dodatne aplikacije niti registracija. VoWiFi usluga se neće dodatno naplaćivati, dostupna je korisnicima Telekom mobilne mreže koji imaju odgovarajuće uređaje, i u narednom periodu će postati dostupna korisnicima kojma je aktiviran VoLTE.

Iz Telekoma su rekli da se VoWiFi pozivi obračunavaju kao i svi ostali pozivi iz mobilne mreže, u zavisnosti od resursa koje korisnik ima u paketu, odnosno u skladu sa cjenovnikom u slučaju da korisnik nema minute uključene u pretplatu.

VoLTE usluga (Voice over LTE), koju je Telekom u avgustu prvi u Crnoj Gori učinio dostupnom korisnicima, omogućava glasovne pozive preko 4G i 5G mreže, i to istovremeno sa korišćenjem interneta na telefonu, bolji kvalitet zvuka i brže uspostavljanje poziva.

Za više detalja o VoLTE i VoWiFi, načinima aktivacije i uređajima posjetite https://telekom.me/volte

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije