fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCilj unapređenje standarda građana kroz program Evropa sad 2.0

Cilj unapređenje standarda građana kroz program Evropa sad 2.0

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cilj 44. Vlade Crne Gore je unapređenje standarda građana kroz sprovođenje programa Evropa sad 2.0, poručio je mandatar Milojko Spajić u ekspozeu koji je danas dostavio Skupštini.

“Navedeni cilj postići ćemo oslobađanjem investicionog potencijala Crne Gore, razvojnim projektima koji će dati zamajac novim poslovnim prilikama u državi, sveobuhvatnom poreskom reformom, oslobađanjem poslodavca dijela troškova rada kao najznačajnijeg fiksnog troška u njegovom poslovanju, što će pospješiti otvaranje novih radnih mjesta, kao i eliminisanjem biznis barijera, uz drastično smanjenje „sive ekonomije””, istakao je Spajić.

Vlada će, kako je rekao, biti posvećena većoj transparentnosti javnih finansija kroz dalje unaprjeđenje programskog budžeta i veću dostupnost podataka o trošenju javnih sredstava.

Spajić je kazao da su ekonomski potencijali Crne Gore, adekvatnim upravljanjem, baziranim na jednakim šansama i predanim radom na stvaranju novog modela ekonomskog razvoja države, garant povećanja životnog standarda i postizanja blagostanja svih građana.

Prema njegovim riječima, jačanje otpornosti crnogorske ekonomije na sve učestalije krize, kroz unaprjeđenje makroekonomske i finansijske stabilnosti, predstavlja temelj za sprovođenje reformi koje će Crnu Goru pozicionirati kao jednu od najatraktivnijih zemalja za investicije u svijetu.

“Prvi korak ka tom cilju je sprovođenje odlučne i sveobuhvatne fiskalne konsolidacije kako bi se racionalizovali budžetski troškovi i omogućilo da Crna Gora sve svoje tekuće obaveze finasira iz tekućih Prihoda”, naveo je Spajić.

Prema njegovim riječima, poseban fokus 44. Vlade biće na reformi penzionog i zdravstvenog sistema

Spajić je rekao da će se racionalnim upravljanjem troškovima stvoriti dodatni fiskalni prostor za sprovođenje razvojnih politika i inicijativa koje garantuju dugoročno održiv ekonomski rast.

“Na drugoj strani, reformom poreskog sistema, eliminisanjem biznis barijera kroz maksimalno ograničavanje nelegalnog poslovanja i sprovođenjem novog srednjoročnog investicionog ciklusa, obezbijedićemo rast javnih Prihoda”, istakao je Spajić.

On je kazao da je stabilan makroekonomski ambijent, dugoročno održive javne finansije, konkurentna i predvidiva poreska politika, finansijski sistem koji podržava inovacije i razvoj, kamen su temeljac poslovnog ambijenta koji žele da izgrade.

Kako je naveo Spajić, globalni ekonomski uslovi i izazovi stvaraju nove razvojne ekonomske prilike, a uloga 44. Vlade će biti da razvija i afirmiše Crnu Goru kao najbolju investicionu destinaciju, uz stalno poboljšanje konkurentnosti i poslovnog ambijenta.

Spajić je rekao da je Vlada strateški opredijeljena da Crnu Goru u budućnosti razvija kao visokokvalitetnu cjelogodišnju turističku destinaciju sa prepoznatljivim imidžom na tržištu.

“U saradnji sa kredibilnim investitorima, radićemo na unapređenju kvaliteta infrastrukture koja se prvenstveno odnosi na izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smještajnih kapaciteta, kao i na unapređenju saobraćajne dostupnosti destinacije”, poručio je Spajić.

Kako se navodi u ekspozeu, nova vlast sprovešće adekvatne mjere u cilju smanjenja „sive” ekonomije u svim segmentima turizma i raditi na unaprjeđenju pouzdanosti i pravovremenosti statistickih podataka u turizmu.

Spajić je rekao da će 44. Vlada posvetiti veliku pažnju poljoprivredi koja predstavlja jednu od najznačajnijih grana budućeg razvoja Crne Gore.

“Izgradićemo adekvatnu saobraćajnu infrastrukturu, kako bi ruralna područja bila bolje povezana sa gradovima, odnosno poljoprivrednici i nosioci seoskog turizma sa tržištem”, navodi se u ekspozeu.

Ističe se da će nova vlast zaštiti poljoprivredne proizvode i implementirati najsavremenije standarde kontrole kvaliteta kako bi se omogućio njihov plasman na tržište Evropske unije.

Kada je riječ o oblasti energetike, Spajić je naveo da planiraju sprovesti detaljnu analizu i izraditi studiju o maksimalnom nivou solarnih i vjetrogeneratorskih postrojenja koje je moguće izgraditi u Crnoj Gori, bez bojazni da njihova proizvodnja ugrozi stabilnost rada elektroenergetskog sistema Crne Gore.

“Započećemo izgradnju jednog kapitalnog energetskog objekta, a na bazi prethodno sprovedene tehno-ekonomske analize brojnih rješenja koja su vecć u opticaju ili novih rješenja. Takođe, radićemo na izgradnji druge dionice podvodnog kabla prema Italiji”, rekao je Spajić.

On je dodao da će raditi i na poboljšanju postojeće elektrodistributivne i napojne mreže u Crnoj Gori kroz izgradnju novih napojnih i distributivnih vodova, trafostanica kako bi se riješio problem kvalitetnog napajanja potrošača, naročito primorskog regiona tokom ljetnjih mjeseci, kao i zimskih turističkih centara Žabljaka i Kolašina.

U ekspozeu se navodi da će Vlada voditi politiku razvoja saobraćajne infrastrukture, kako putne i željezniške, tako i pomorske i vazdušne.

“Nastavićemo izgradnju autoputeva koji će Crnu Goru povezivati sa ključnim evropskim koridorima i integrisati je u Transevropsku putnu mrežu, a na taj način omogućiti i bolje povezivanje turističkih centara na sjeveru i jugu Crne Gore sa centralnim dijelom zemlje”, ističe se u ekspozeu.

Spajić je kazao da će značajno modemrnizovati željezničku infrastrukturu koja je svuda u svijetu sa aspekta zaštite životne sredine, bezbjednosti i ekonomičnosti, najpoželjniji vid prevoza roba i putnika, kako bi je učinili atraktivnom za sve vrste prevoza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije