fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne nadomak 41 USD

Cijene nafte stabilne nadomak 41 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 41 USD, zakočene rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i sniženom američkom procjenom globalne potražnje u ovoj godini.

U Londonu je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,70 USD.
Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 19 centi nižoj cijeni, od 37,91 USD, prenosi SEEbiz.

Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su u srijedu da su američke zalihe sirove nafte neočekivano porasle u prošloj sedmici, za tri miliona barela.

Vlada će objaviti službene sedmične podatke o zalihama, dan kasnije nego što je uobičajeno, zbog ovosedmičnog Praznika rada. Snizila je prognoze svjetske potražnje za naftom u ovoj godini, za 210 hiljada barela dnevno, na 8,32 miliona barela dnevno.

Trgovci su pažljivo pratili i pojačana nastojanja vodećih trgovaca da rezervišu tankere za skladištenje sirove nafte i dizela.

Banka ANZ upozorava da je u međuvremenu rast kineskog uvoza nafte, koji je proteklih mjeseci podstakao cijene, vjerovatno dosegnuo vrhunac, budući da su nezavisne rafinerije maksimalno iskoristile kvote.

Na tržištu će pomno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji će 17. septembra razmatrati proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju snadbijevanje za 7,7 miliona barela dnevno kako bi podstakli cijene.

“Uprkos padu cijena nafte u proteklim danima, smatramo da će se OPEC+ i dalje koncentrisati na bolje poštovanje sporazuma i da neće u ovoj fazi insistirati na većim smanjenjima”, procjenjuju analitičari RBC-a.

Odvojeno je OPEC u četvrtak izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 39,82 USD, što znači da je bila 47 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije