fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 56 USD

Cijene nafte stabilne iznad 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 56 USD, s obzirom da je smanjeno snabdijevanje iz Libije zbog sukoba neutralizovalo zabrinutost zbog širenja koronavirusa i njegovog uticaja na potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,35 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 16 centi višoj cijeni od 51,59 USD.

Na početku sedmice finansijska tržišta uzdrmala je zabrinutost da bi širenje koronavirusa moglo prerasti u pandemiju, prenosi SEEbiz.

Južna Koreja namjerava da testira više od 200 hiljada pripadnica i pripadnika vjerske zajednice među kojima je zabilježen veliki broj zaraženih.

Virus se širi i u Evropi i na Bliskom Istoku.

Zbog zabrinutosti za potražnju, s obzirom na ograničenje kretanja i karantinu u mnogim gradovima, cijena barela u Londonu pala je u ovoj godini skoro deset USD.

Protivteža tim strahovima na tržištima bila je skoro potpuna blokada proizvodnje u Libiji, koja se nadovezuje na koordinirano ograničenje snabdijevanje iz drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznica među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju.

Stanje u Libiji ne pokazuje naznake normalizacije, pa su tako sukobljene strane u utorak objavile da do daljnjeg neće učestvovati u mirovnim pregovorima.

“Čini se da su libijski mirovni pregovori pretrpjeli još jedan udarac. Obje su strane poručile da više neće učestvovati u pregovorima, što najavljuje da proizvodnja u toj zemlji u dogledno vrijeme neće biti obnovljena”, navodi se u izvještaju analitičara JBC Energy-a.

Potporu cijenama mogla bi pružiti i eventualna odluka OPEC-a i njegovih saveznika o dodatnom ograničenju snabdijevanja.

Ministar energetike Saudijske Arabije saopštio je da bi koronavirus trebao zabrinuti OPEC i njegove saveznike.

Čeka se mišljenje Rusije, koja je poručila da joj treba više vremena da prouči preporuku tehničkog odbora OPEC-a o smanjenju snabdijevanja za dodatnih 600 hiljada barela dnevno.

Trenutno se smanjuje za 1,7 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 56,11 USD, što znači da je pala 2,06 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije