fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule ispod 83 USD

Cijene nafte skliznule ispod 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 83 USD, jer su problemi u kineskom sektoru nekretnina proširili zabrinutost za potražnju, zasjenivši eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 62 centa i iznosila je 82,93 USD. U Njujorku je barel poskupio 59 centi i njime se trgovalo po 77,49 USD, prenosi Hina.

Na kraju prošle sedmice, trgovce je ohrabrio stabilan rast američke ekonomije u četvrtom tromjesečju, 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nakon rasta od 2,9 odsto u periodu od jula do septembra.

Tržišta s pažnjom prate i rasplamsavanje napetosti na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u nedjelju objavile da su tri vojnika poginula u napadu dronom na američke snage u Jordanu. Predsjednik Joe Biden poručio je da su za napad odgovorne “grupe povezane s Iranom”.

“Smatramo da smrt tri pripadnika američke vojske u Jordanu označava kritičnu tačku preokreta u aktuelnom sukobu na Bliskom istoku”, rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Ona smatra da bi direktniji sukob s Iranom povećao opasnost od poremećaja u regionalnom snabdijevanju energijom.

Na početku radne sedmice prevagnula je zabrinutost za kinesku ekonomiju, nakon naloga suda u Hongkongu o likvidaciji nekretninskog diva China Evergrande.

Nekretninski sektor igra važnu ulogu u kineskoj ekonomiji, pa bi kriza mogla zakočiti i potražnju za naftom.

Raspoloženje prigušuju i kontinuirano visoke kamatne stope u eurozoni. Evropska centralna banka (ECB) zadržala ih je prošli četvrtak na sadašnjem nivou, uprkos upozorenju o riziku po ekonomski rast.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel korpe nafte njenih članica poskupio 1,02 USD, na 83 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...