fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule ispod 46 USD uprkos uraganu

Cijene nafte skliznule ispod 46 USD uprkos uraganu

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u četvrtak blago su pale na međunarodnim tržištima, skliznuvši ispod 46 USD budući da na tržištu ima dovoljno barela da pokriju smanjenu proizvodnju u Meksičkom zalivu zbog uragana Laura.

Na londonskom tržištu je cijena barela u ugovorima za isporuke u oktobru, koji ističu danas, pala 25 centi, na 45,70 USD.

U skoro istom iznosu je pala i u aktivnijim ugovorima za isporuke u novembru, skliznuvši na 45,88 USD, prenosi SEEbiz.

I na američkom tržištu se barelom trgovalo po 26 centi nižoj cijeni, od 43,13 USD.

Uragan Laura stigao je u četvrtak u jugozapadnu Louisianu kao oluja 4. kategorije, jedna od najsnažnijih u istoriji te savezne američke države.

Prognostičari upozoravaju da bi mogla gurnuti vodni zid 40 kilometara u unutrašnjost.

Proizvođači nafte u utorak su zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno, što odgovara 84 odsto proizvodnje u Meksičkom zalivu, i evakuisali 310 obalnih postrojenja.

Obustavljena je i prerada u rafinerijama koje dnevno prerađuju skoro 2,33 miliona barela sirove nafte i čine oko 12 odsto ukupne američke prerade.

Commerzbank je u bilješci navela da je uticaj na cijenu nafte do sada bio nevjerovatno blag.

“Možda trgovci žele da vide razmjere štete ali ograničeni uticaj u dosadašnjoj trgovini možda odražava i trenutnu tržišnu dinamiku. Lako je pokriti privremene poremećaje”, kazao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Silazni trend cijena nije zaustavio ni sedmični izvještaj američke Vlade o zalihama, koji je pokazao pad zaliha sirove nafte ali i zaliha benzina, signalizirajući oporavak potražnje za tim gorivom u najvećem potrošaču nafte u svijetu.

“Čini se da pad zaliha benzina treba pripisati prije svega povećanoj potražnji, koja je dosegnula najviši nivo u šest mjeseci, od oko 9,2 miliona barela dnevno”, saopštili su iz Commerzbanke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 46,05 USD, te porasla 18 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije