fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice potonule više od šest odsto

Cijene nafte prošle sedmice potonule više od šest odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, treće zaredom, i to više od šest odsto, što je posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica širenja koronavirusa u i van Kine.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice pala 6,4 odsto, na 60,69 USD, što je njen najveći sedmični pad od decembra 2018. godine. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 7,4 odsto, na 54,19 USD, najviše od jula prošle godine, prenosi SEEbiz.

Oštar pad cijena nafte posljedica je širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo 80 ljudi, dok ih je više od 2,75 hiljada zaraženo u svijetu, najviše u Kini.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i van Kine – u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Tajvanu, Francuskoj i Kanadi.

Ulagači se plaše negativnih posljedica po privredu Kine, drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte, s obzirom na to da je počela kineska Nova godina kada milioni ljudi obično putuju.

Međutim, ovog puta vlasti niza kineskih gradova otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, a mjere sprovedene u Kini obuhvataju i karantin nad Vuhanom i još nekoliko velikih gradova u regiji kako bi se suzbilo širenje virusa.

Očekuje se pad potrošnje u Kini, pad prihoda u turističkom sektoru, kao i u vazduhoplovnom. Pritisak na cijene nafte posljedica je, takođe, rasta zaliha u svijetu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je prošle sedmice da su zalihe u industrijalizovanim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka.

U SAD-u su zalihe benzina porasle 11. sedmicu zaredom i dostigle su rekordne nivoe.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle godine da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjiti ponudu ukupno 1,7 miliona barela dnevno kako bi se smanjile zaliha i poržale cijene.

Njihov sporazum ističe u martu, a analitičari smatraju da bi OPEC trebalo dodatno da smanji proizvodnju.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je duže vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, a izvještaj firme Baker Hughes, pokazao je da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu zaredom, i to za njih tri, na ukupno 676.

Najčitanije

cedis

Kuči u subotu više sati bez struje

Podgorica, (MINA) – Naselje Kuči biće u subotu više sati bez struje, zbog planiranih...