fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice pale oko dva odsto

Cijene nafte prošle sedmice pale oko dva odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale oko dva odsto, jer su trgovci skeptični po pitanju smanjenja proizvodnje OPEC-a, ali i mogućeg pada potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 2,1 odsto na 78,88 USD, dok je na američkom barel pojeftinio 1,9 odsto na 74,07 USD, prenosi SEEbiz.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su smanje proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za otprilike 700 hiljada barela dnevno.

OPEC+ proizvodi više od 40 odsto svjetske nafte i već duže vrijeme smanjuje proizvodnju kako bi podupro cijene koje su se spustile s gotovo 100 na 80-ak USD po barelu zbog slabljenja ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Prvobitno je ta odluka OPEC-a podržala rast cijena nafte, ali ubrzo su one pale jer su trgovci skeptični, s obzirom na to da će proizvođači proizvodnju smanjivati dobrovoljno i da neće biti kontrola.

Analitičari su očekivali da će smanjenje proizvodnje biti veće i da će se insistirati na poštivanju dogovorenih kvota.

Cijene su nafte pod pritiskom i zbog daljeg slabljenja najvećih svjetskih privreda.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u novembru zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, objavio je S&P Global, a ni kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, nije baš u najboljoj formi.

Podršku cijenama trenutno pruža samo uvjerenje trgovaca da su centralne banke zapadnih zemalja završile ciklus povećanja kamata, s obzirom da inflacija popušta.

Ipak, ekonomije će vjerovatno stagnirati ili slabiti idućih mjeseci, a proći će još mjeseci prije nego što bi centralne banke mogle početi da smanjuju kamate i tako podrže oporavak privrede.

Nakon prošlosedmičnog pada, na londonskom tržištu cijena barela je u minusu u odnosu na početak godine više od osam odsto, a na američkom više od 7,5 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije