fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice blago pale

Cijene nafte prošle sedmice blago pale

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su blago pale, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za tim i ostalim energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice skliznula 0,4 odsto, na 61,7 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 odsto, na 56,2 USD.

Pritisak na cijene zlata je posljedica niza podataka koji ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, prenosi SEEbiz.

Doduše, neki su pokazatelji bili bolji nego što su analitičari očekivali.

Tako je, na primjer, prošle sedmice objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u trećem tromjesečju porastao 1,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je bolji podatak nego što se očekivalo, međutim to je ipak usporavanje u odnosu na rast od dva odsto u prethodnom kvartalu.

Još je više ulagače zabrinuo izvještaj američke vlade koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 5,7 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast od samo pola miliona barela.

To ukazuje na slabosti potražnje u SAD-u, ali i veliku proizvodnju. U avgustu je proizvodnja u SAD-u porasla snažnih 600 hiljada barela dnevno, na rekordnih 12,4 miliona, najviše zbog skoka proizvodnje u Meksičkom zalivu.

To potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podrži cijene nafte. Ta se organizacija, naime, pridržava sporazuma, prema kojem je OPEC, zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, ograničio proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno do marta naredne godine.

“Tržište je prošle sedmice bilo pod pritiskom zbog strahovanja od slabljenja potražnje usljed nesigurnosti u vezi američko-kineskih trgovinskih odnosa i značajnog rasta zaliha u SAD-u”, kazao je potpredsjednik u firmi Tradition Energy, Gene McGillan.

Ipak, u petak su cijene nafte nadoknadile veći dio gubitaka od prethodnih dana, zahvaljujući napretku u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je da su dvije zemlje postigle konsenzus o načelima u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima, dok je ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, Larry Kudlow, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, premda sporazum nije još 100 odsto dovršen.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj firme Baker Hughes, prema kojem je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih pet, na ukupno 691 postrojenje, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od aprila 2017. godine.

U istom prošlogodišnjem periodu aktivna su bila 874 postrojenja, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade na osnovu viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Međutim, anketa Reutersa pokazuje da bi cijene nafte mogle ostati pod pritiskom i ove i naredne godine. Prema toj anketi, koja je obuhvatila više od 50 ekonomista i analitičara, prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj bi godini mogla iznositi 64,16 USD, a u narednoj 62,38 USD.

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...