fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 67 USD

Cijene nafte prekoračile 67 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima nivo od 67 USD zbog zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zalivu u očekivanju oluje i pojačanih napetosti na Bliskom istoku nakon incidenta s britanskim tankerom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,33 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u plusu 2,85 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 60,68 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 2,6 USD.

Tržišta je podstakao izvještaj američke vlade, koji je pokazao snažan pad zaliha u prošloj sedmici, čak 9,5 miliona barela. Analitičari su očekivali smanjenje 3,1 milion barela, prenosi SEEbiz.

Dodatno je cijene podstaklo zatvaranje platformi u Meksičkom zalivu u očekivanju moguće prve velike oluje u sezoni uragana u Atlantskom okeanu. Američki proizvođači su ugasili gotovo trećinu proizvodnje u Meksičkom zalivu.

U četvrtak su na raspoloženje uticale i napetosti na Bliskom istoku. Iran je upozorio Britaniju na moguće posljedice zarobljavanja iranskog tankera, a u četvrtak su prema saopštenju britanske vlade tri iranska plovila u Hormuškom tjesnacu pokušala da blokiraju prolaz britanskom brodu kojim upravlja British Petroleum.

Iranski brodovi su se povukli nakon upozorenja britanskog ratnog broda.

„Ono što se dogodilo bilo je djelimično očekivano. Istaknuli smo u prošloj sedmici da će Iran vjerovatno učiniti nešto takvo”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Cijene nafte podržava i slabljenje dolara nakon što je čelnik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell podstakao očekivanja o smanjenju ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Powell je kao mogući razlog za snižavanje kamatnih stopa naveo trgovinsku neizvjesnost koja prijeti ekonomskom rastu. Nije zato nimalo čudno što su cijene dionica skočile, a dolar oslabio, što je dodatno podržalo cijene nafte i ublažilo strahovanja za rast potražnje”, tumače analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

Značajniji rast cijena u takvom okruženju zakočila je procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da će se svjetska potražnja za njenom naftom naredne godine smanjiti zbog konkurenata koji povećavaju proizvodnju.

Time su signalizirali mogući ponovni višak u snabdjevanju uprkos sporazumu o ograničenju proizvodnje.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 66,1 USD, što znači da je porasla 1,75 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije