fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 58 USD

Cijene nafte prekoračile 58 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 58 USD, podstaknute nadom da bi pregovori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine mogli da ublaže njihov trgovinski spor, a dodatni podsticaj je pružilo i smanjeno snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,25 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 49,26 USD.

Raspoloženje na tržištima obilježila je nada da će Kina i SAD na pregovorima u Pekingu stišati trgovinske napetosti koje su preko carina obuhvatile trgovinsku razmjenu vrijednu više stotina milijardi USD, prijeteći i svjetskom ekonomskom rastu.

“Mislim da postoje vrlo dobre šanse za razumno rješenje koje bi zadovoljilo i Kinu i nas”, rekao je u ponedjeljak američki ministar za trgovinu Wilbur Ross u kontekstu pregovora zvaničnika dvije države o okončanju trgovinskog spora.

Pojedini analitičari upozoravaju da odnos Vašingtona i Pekinga i dalje počiva na nesigurnim nogama i da bi se napetosti mogle ponovo razbuktati.

“Sigurno će doći do novih zaokreta u toj sagi – ne može se isključiti mogućnost povećanja američkih carina na kineske proizvode nakon marta s deset na 25 odsto”, upozorio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

U novoj godini cijene sirove nafte poduprlo je i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uključujući i najveću izvoznicu Saudijsku Arabiju, ali i partnerskih zemalja poput Rusije.

Vodeći su proizvođači odlučili da u novoj godini smanje proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi uticali na pad zaliha i time podstakli cijene. Njihova nastojanja minira američka proizvodnja koja je u prošloj godini porasla dva miliona barela dnevno, na rekordnih 11,7 miliona barela.

Time su SAD pretekle Saudijsku Arabiju i Rusiju i izbile na prvo mjesto liste proizvođača. Budući da je aktivnost bušenja još visoka, većina analitičara očekuje dalje povećanje proizvodnje nafte u SAD-u u ovoj godini.

U konsultantskoj kompaniji JBC Energy procjenjuju da je početkom januara proizvodnja nafte u SAD-u znatno premašila 12 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 56,43 USD, te je porasla 1,29 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije